Fokus

Ruski sud odbio žalbu Britni Grajner - ostaje zatvorska kazna od devet godina

Komentari

Autor: BBC

25/10/2022

-

15:01

Ruski sud odbio žalbu Britni Grajner - ostaje zatvorska kazna od devet godina
Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina - Copyright Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud je odbio žalbu američke košarkašice Britni Grajner na presudu kojom je dobila devet godina zatvorske kazne zbog optužbi za drogu, prenosi BBC.

Podmoskovski sud potvrdio je kaznu, a državni tužilac ju je nazvao "pravičnom".

Dvostruka olimpijska pobednica se izvinila za svoju "iskrenu grešku" na žalbenom saslušanju putem video linka, rekavši da joj je sve ovo palo "veoma, veoma stresno".

Tridesetjednogodišnja Grajner je osuđena u avgustu za šverc i posedovanje ulja kanabisa.

"Nijedan sudija, ruku na srce, neće iskreno reći da je njena devetogodišnja kazna u skladu sa ruskim krivičnim zakonom", rekao je na sudu advokat Britni Grajner Aleksandar Bojkov.

"Sjedinjene Američke Države nastaviće kontakte s Rusijom u nameri da vrate kući američku košarkašku zvezdu Britni Grajner koja je u ruskom zatvoru", rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Americki zvaničnik je to izjavio nakon što je ruski sud danas potvrdio devetogodišnju kaznu košarkašici zbog posedovanja droge, prenosi Rojters.

"Svesni smo vesti iz Rusije i toga da će Britni Grajner i dalje biti nezakonito pritvorena pod nepodnošljivim uslovima, naročito nakon što će danas biti podvrgnuta još jednom lažnom sudskom postupku", saopštio je Saliven.

On je dodao da je Bajdenova administracija nastavila da se angažuje putem svih dostupnih kanala za kontakte s Rusijom u nameri da vrati košarkašicu kući.

"Nastojimo da podržimo i druge Amerikance zatočene u Rusiji, uključujući takođe nezakonito pritvorenog Pola Vilana", naveo je Saliven.

Grajner, koja se smatra jednom od najboljih košarkašica na svetu, privedena je u februaru na aerodromu u blizini Moskve kada su u njenom prtljagu pronađeni kertridži za elektronsku cigaretu koji sadrže ulje kanabisa.

Inače, ona je u Rusiju doputovala da igra klupsku košarku van američke sezone.

Ubrzo nakon njenog hapšenja Rusija je napala Ukrajinu, a njen slučaj je od tada postao predmet visokoprofilne diplomatije između SAD i Rusije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet