Aktuelno iz kulture

Pol Verhoven šokiran puritanizmom: Mislim da je reč "sablazan" glupa

Komentari

Autor: Variety

11/07/2021

-

15:34

Pol Verhoven šokiran puritanizmom:  Mislim da je reč "sablazan" glupa
Pol Verhoven šokiran puritanizmom: Mislim da je reč "sablazan" glupa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Pol Verhoven koji trenutno u Kanu promoviše svoj novi, kontroverzni film "Benedetta", kaže da su kritičari koji su osudili njegov izbor teme "puritanci" koji "ne žele da se suoče sa realnošću".

"Benedetta" govori o kaluđerici Benedeti Karlini koja je krajem 16. i početkom 17. veka izazvala skandal u Katoličkoj crkvi tvrdeći da je imala seks sa Isusom, a zatim se upustila i u seksualni odnos sa jednom od časnih sestara iz njenog reda.

Benedetu u ostvarenju holandskog reditelja igra Viržini Efira, dok njenu ljubavnicu sestru Bartolomeju glumi Dafni Patakija. 

Verhoven je tokom konferencije za štampu više puta istakao da je reč o istinitom događaju i čak pročitao nekoliko redova iz dokumenta sa suđenja Benedeti. 

Suočen sa nizom pitanja o feminizmu, sablazni i golotinji, Verhoven je stao u svoju odbranu.

"Ne mogu da shvatim kako možete da budete sablažnjeni nečim što se desilo 1625. godine. Ne možete promeniti istoriju, ne možete promeniti stvari koje su se desile, a ja sam ga zasnovao na stvarima koje su se desile. Tako da ja mislim da je reč 'sablazan' u ovom slučaju glupa", rekao je reditelj, prenosi Varajeti.

Odgovarajući na pitanja o golotinji u filmovima, Verhoven je rekao: "Ne zaboravite, generalno ljudi, kada imaju seks, skidaju odeću. Tako da sam šokiran činjenicom da ljudi ne žele da se suoče s realnošću. Otkud taj puritanizam - to je po mom mišljenju pogrešno".

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura