Aktuelno iz kulture

Veliko iznenađenje za maestra Mehtu nakon nastupa sa Beogradskom filharmonijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2021

-

13:26

Veliko iznenađenje za maestra Mehtu nakon nastupa sa Beogradskom filharmonijom
Veliko iznenađenje za maestra Mehtu nakon nastupa sa Beogradskom filharmonijom - Copyright Marko Đoković/Beogradska filharmonija

veličina teksta

Aa Aa

Desetominutne stajaće ovacije ispratile su najvećeg svetskog maestra Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju nakon sinoćnjeg nastupa.

Nakon što su ganuli publiku maestralnim izvođenjem simfonija Betovena i Bramsa, usledilo je i iznenađenje za Mehtu.

Na desetine horskih pevača "sakrivenih" u publici su odjednom počeli da pevaju "He’s a Jolly Good Fellow" – pesmu koja se peva izuzetnim ljudima u posebnim prilikama.

Melodiju su filharmoničari nastavili na svojim instrumentima kao i publika u prepunoj dvorani u znak zahvalnosti legendarnom dirigentu na dugogodišnjem prijateljstvu i podršci.

Repertoar je sinoć bio baziran na dve kompleksne kompozicije - "Pastoralna simfonija" ili "Simfonija br. 6" Ludviga van Betovena i "Prva simfonija" Johana Bramsa.

Gigant muzičke scene, jedinstveni Mehta, rekao je da je i generalna proba za njega bila najlepša moguća. 

"Beogradska filharmonija je postali jedan od velikih evropskih orkestara. Treba da budu priznati svuda u Evropi i u svetu. Njihov šef dirigent Gabrijel Felc je uradio izvanredan posao u poslednjih nekoliko godina. Ne mogu da se prepoznaju u odnosu na pre. Ja kao dirigent sam veome srećan svaki put kad se vratim. Svi treba da podrže veličanstvenu Beogradsku filharmoniju", izjavio je maestro uoči Gala koncerta.

Mehta je rođen 1936. u Bombaju, a prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je imao 1958. na Kolarcu, a deceniju kasnije na festivalu Dubrovačke letnje igre, da bi se tek 2000. vratio sa njima u Sava centar u okviru BEMUS-a.

Dva koncerta zaredom beše krajem 2005, a onda je ponovo bio Kolarac u igri 2010. godine.

Već sledeće godine sa BF će svirati u Dubrovniku na festivalu "Julijan Rahlin i prijatelji", ne bi li se kasnije još dva puta vratio u Kolarčevu zadužbinu 2013. i 2015, a pretposlednji put beogradska publika ga je gledala na besplatnom koncertu na otvorenom, i to upravo na prostranom Ušću 2017.

Komentari (0)

Kultura