Aktuelno iz kulture

Predstava "Naš razred" premijerno odigrana u Narodnom pozorištu: Potresna drama koja publiku ne ostavlja ravnodušnom

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

07:39

Predstava "Naš razred" premijerno odigrana u Narodnom pozorištu: Potresna drama koja publiku ne ostavlja ravnodušnom
Predstava "Naš razred" - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Naš razred", po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je sinoć na maloj sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Uloge desetoro likova drame tumači mlađa generacija glumaca - Nina Nešković, Suzana Lukić, Jelena Blagojević, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Dragan Sekulić, Dušan Matejić i Jovan Jovanović.

Muziku uživo na sceni, kao veoma zanimljivo rediteljsko rešenje, izvode Vladimir Gurbaj (klarinet), Nikola Dragović (violina) i Ivan Mirković (harmonika, klavir).

Poznati komad savremenog poljskog autora, čiji je značaj potvrđen kroz mnoge postavke na scenama širom Evrope i sveta, prevela je Biserka Rajčić, i drama se prvi put izvodi u Beogradu i Srbiji. 

Ovaj višestruko nagrađivani tekst ovenčan je i najznačajnijom poljskom književnom nagradom Nike i to je jedina drama koja je dobila pomenuto priznanje u njegovoj 20-godišnjoj istoriji.
Drama “Naš razred“ prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije 20. i 21. veka.

Inspirisana je uzasavajućim stvarnim događajem - zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne 10. jula 1941. godine koji su počinili Poljaci. 

U pitanju je veoma tragična, brutalna, mučna, potresna drama, koja ne može publiku ostaviti ravnodušnom i rediteljka Mandić Rigonat uspeva da na suptilan način prikaže svo zlo, nasilje, ubistva, čak i silovanja na sceni. Predstava "Naš razred" otvara pitanje fašizma i strašnih zločina i univerzalnog traganja za istinom i pravdom.

Svi junaci funkcionišu kao jedan

Priča je kreirana većim delom kao dramaturgija grupe, odnosno mase, gde su junaci na pozornici kao u nekoj komuni, dakle samim tim ovde nema glavnog junaka. Svi su u drami skoro kao jedno, ili se može reći da su svi glavni ili svi sporedni, funkcionišu jedinstveno, prisutni su sve vreme na sceni, makar i kao duhovi, kada su im likovi fizički likvidirani. 

Zastrašujući istinit događaj u selu Jedvabne, u istočnoj Poljskoj, kada su poljski katolici upali u domove komšija Jevreja sa kojima su odrastali, na silu ih zatvorili u ambar i spalili 1.600 nevinih duša, čini osnovu drame i predstave od skoro puna dva i po sata. 

U komadu se prepliću ljubav i smrt, uspomene i zaborav, silovanje i saosećanje, osveta koja dolazi kasno i dugo se čeka kao katarza, istražuje se patologija zla koja ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne da oduzimaju živote onima sa kojima su do juče živeli i bili iskreni prijatelji.

Drama "Naš razred" godinama se nalazi na repertoaru najznačajnijih pozorišta sveta, napisana je 2008. godine, premijerno izvedena na engleskom jeziku u Kraljevskom pozorištu u Londonu, a u Poljskoj prvi put 2010. u Varšavi.  

Delo "Naš razred" je igrano i u teatrima Engleske, SAD, Kanade, Japana, Brazila, Španije, Italije, Mađarske, Švedske, Češke, Izraela, Litvanije.

Komentari (0)

Kultura