Aktuelno iz kulture

"Beograd u srcu": Niz koncerata, predstava i izložbi na manifestaciji "Dani Beograda"

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

16:41

"Beograd u srcu": Niz koncerata, predstava i izložbi na manifestaciji "Dani Beograda"
Dani Beograda 2023 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Manífestacija "Dani Beograda 2023" pod sloganom "Beograd u srcu" biće održana 21. put od 12. do 19. aprila, najavila je su organiyatori danas u susretu sa medijima u Svečanoj sali Starog dvora – Skupštine grada Beograda.

Zvaničan program će početi na Uskrs, u nedelju, 16. aprila, ali dodatni sadržaji su isplanirani i ranije, od sutra sve do 15. aprila, kada se očekuje i koncert proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića na Trgu Republike.

Govornici na susretu sa medijima su bili - Vladimir Mijović ispred izvršne produkcije manifestacije "Dani Beograda 2023", i upravnik omladinskog pozorišta"Dadov", Stefan Milenković, svetski i srpski violinista i učesnik na Danima Beograda 2023, Andrija Bojanić, zamenik gradske sekretarke za kulturu, ispred predsedništva Odbora ove manifestacije, kao i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na konferenciji je bilo reči o bogatom  kulturno-umetničkom programu koji će biti priređen Beograđanima tih prazničnih dana i prestižnim nagradama Grada Beograda zaslužnim pojedincima, i ustanovama.

Violinista Stefan Milenković, koji godinama od početka pandemije Kovida 19 (2020) živi sa porodicom i radi u Novom Sadu, istakao je da nosi Beograd u svom srcu, kao što govori i ovogodišnji slogan 21. izdanja manifestacije.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što ste me pozvali da budem deo ove lepe manifestacije. Iako živimo u Novom Sadu, Beograd je ipak moj grad, bukvalno na svega 20 metara od Skupštine grada sam živeo sa porodicom. Uvek kada nastupam u Beogradu ili bilo gde, osećam se kao da ne sviram "za" publiku, već kao "sa" publikom, kao da smo svi zajedno u tom umetničkom, muzičkom činu. Jedva čekam da počne koncert", podelio je Milenković svoje prve utiske povodom predstojećeg nastupa u Beogradu na Trgu Republike.

Milenković će održati koncert pod nazivom "Beograd svira" u subotu, 15. aprila od 17 sati sa ansamblom "Belgrade Chamber Orchestra", a na tom muzičkom spektaklu će učestvovati i  sastav "Collegium Musicum" uz dirigenta Draganu Jovanović .

Stefan Milenković je predstavio program koncerta, te naglasio da će početi sa američkim džez kompozitorom i pijanistom Džordžom Geršvinom i njegovim delom "Tri prelida", a onda je na redu čuveni argentinski autor pravca "novi tango" Astor Pjacola i numera "Četiri godišnja doba: Leto", jer, kako kaže naš violinista, "svi volimo leto, naravno, a opet ova kompozicija je najatraktivnija od svih Pjacolinih "Godišnjih doba" u tom opusu". 

Od "Boemske rapsodije" do "Karmine Burane"

Sa veoma posebnim zadovoljstvom, umetnik violine je najavio i čuveno remek-delo "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody) britanske progresiv rok grupe "Queen" i pevača Fredija Merkjurija, veoma višeslojna, dugačka numera, uvek zahtevna za izvođenje u vokalnom i orkestarskom, instrumentalnom pogledu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Imaćemo originalan projekat, Karl Orf u aranžmanu sjajne Ane Krstajić, njegovo veliko delo 'Karmina Burana', koje nosi za nas i veliku odgovornost. Ovo je koncert za violinu i orkestar, i svako ko voli 'Karminu buranu', savetujem da dođe na koncert, jer u ovom formatu je bliži originalu, kada su je svirali studenti, umetnici na ulici, više je bilo tako svedeno. Inače je u pitanju masivno delo sa više od 200 učesnika na sceni, dok će naš koncept biti originalan sa intimnijim pristupom", najavio je Milenković.

Na koncertu će biti izvedena i muzika slavnog američkog umetnika Džona Vilijamsa iz Oskarom nagrađenog filma "Šindlerova lista" (1993) Stivena Spilberga, kao i Pašona kolo.

Na velikoj pokrivenoj bini koja će biti postavljena na Trgu Republike, održaće se navedeni veoma sadržajni koncert i sa tim specifično odabranim repertoarom, direkcija manifestacije želi da Beograđanima i gostima Beograda priredi jedinstveno iskustvo, da slušaju čuvene klasike koje svi volimo. Koncert će biti propraćen video projekcijama emitovanom na velikom platnu na bini. 

Poslednjih sezona Milenković je nastupao na Banja Luka festu, Pančevo festu, imao solo koncerte u Kolarčevoj zadužbini, Botaničkoj bašti sa kamernim orkestrom “Muzikon”, sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Novom Sadu u okviru Evropske prestonice kulture 2021.
Pamte se i njegovi duetski nastupi sa kolegama – makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim na seriji koncerata u Sava centru i bosanskim lautistom Edinom Karamazovim, na Guitar Art festu na Kolarcu. 

Već 22. aprila, Stefan i Dr Nele Karajlić će gostovati u Banja Luci na prvom izdanju festivala “Plan B fest”, u okviru muzičkog projekta "Rock El Clasico", koji su predstavili tokom 2022. godine na svetskoj izložbi EXPO Dubai, na Stadionu Tašmajdan, Arsenal festu u Kragujevcu (Knežev arsenal).

Ako bude nevreme, koncert će sa Trga Republike 15. aprila na Trgu republike će verovatno biti prebačen unutra, u veliku dvoranu Kolarčeve zadužbine, na šta Stefan Milenković kaže da uvek postoji razlika između otvorenog i zatvorenog nastupa.

"Kada se odigrava napolju, uvek je to pravi spektakl, tu nema dileme. Opet, naša izvođačka energija je uvek ista, unutra u sali i napolju na trgu. Istina, napolju se mogu desiti mnoge nepredviđene okolnosti, ne samo da padne kiša, već može biti dosta vlažno, da duva vetar, što nije povoljno za instrumente. Na kraju, kako god bude u subotu, zapravo svaki prostor ima neku svoju auru", zaključio je Stefan Milenković.

“Nasleđe na razglednicama Beograda”

Olivera Vučković je najavila izložbu “Nasleđe na razglednicama Beograda” za sutra u 14.00 na Trgu Republike, u produkciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Posle izložbe "Nasleđe Beograda" kroz objektiv Riste Marjanovića na kojoj je bilo prikazano nepokretno nasleđe naše prestonice u periodu od 1936. do 1946. godine, Zavod se vraća beogradskom nasleđu kao večitoj inspiraciji.

Tanjug/Sava Radovanović

Olivera Vučković

Nova izložba ima cilj da prenese duh i razvoj beogradske ulice, arhitekture, ljudi i događaja na čijem naličju su bile neke od najintimnijih i najlepših poruka koje su poslate u okviru Srbije i u svet. 

Izložba je tematski oblikovana od selekcije napravljene među više stotina razglednica iz perioda 1895-1941. koje su deo privatne kolekcije Snežane i Dragana Vicića. 

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika je navela da ova ustanova 20 godina aktivno učestvuje u realizaciji manifestacije "Dani Beograda", a da poslednjih pet godina posebno radi na kulturnom nasleđu, da prikažu "šta sve Beograd ima, da se voli, čuva i štiti".

Tako je u planu poznati turističko-kulturni projekat "Šetnje kroz nasleđe Beograda", gde je cilj podizanje svesti o važnosti različitih slojeva istorije i negovanja kulture sećanja kod građana koji su važni činilac u procesu očuvanja i razvoja nasleđa kulture. Tako su na programu 15. aprila sledeće ture - "Arhitektonska riznica Terazija" (11.00h), "Beogradske crkve uoči Uskrsa" (14.00h), koje će voditi istoričarka umetnosti - Ivana Vesković i Hajna Tucić. Već 17.04. na programu su "Područje Knez Mihailove ulice u 19. veku" (11.00h), "Opservatorija na Zvezdari" (12.00h) i "Svetosavski plato i Hram Svetog Save" (14.00h), 18. april je rezervisan za "Turski Beograd: 500 godina ispijanja kafe u Beogradu" (17h) i za kraj, 19.04. "Beograd u malom - Ulica Kralja Petra" (17.00h).

Besplatne predstave za Beograđane

Vladimir Mijović kao izvršni producent manifestacije, i v.d. direktor pozorišta Dadov, istakao je da već dugo rade ovaj festival, i uvek je cilj da bude masivno, tako da im je bio plan da uključe sve moguće ustanove kulture, te su se mnogi i odazvali, jer "Dani Beograda" uvek imaju više segmenata, od izložbi, vođenja tih tura, koncerata, dodela nagrada i pozorišnih predstava. 
Andrija Bojanić ispred Sekretarijata za kulturu grada Beograda, najavio je mnoge sadržaje za ljubitelje umetnosti. 

Tako će Beograđani imati priliku da gledaju besplatne predstave Ateljea 212, Pozorišta "Boško Buha", Malog pozorišta "Duško Radović", Dadova, Teatra Vuk, Pozorištanca "Puž", Pozorišta na Terazijama, Puls teatra - prvog prigradskog pozorišta iz Lazarevca, JDP-a, kao i sve programe biblioteke "Milutin Bojić", Centra za likovno obrazovanje "Šumatovačka", Biblioteke Lazarevac i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Svečana dodela nagrada Grada Beograda u Svečanoj sali u Skupštini grada, biće organizovana 19. aprila.

Predstavnici Grada Beograda dodeliće Nagrade grada Beograda – "Despot Stefan Lazarević" , nagrade za stvaralaštvo mladih i "Svetislav Stojanović" za 2022. godinu . 

Nagrade grada Beograda dodeljuje se zaslužnim pojedincima koji su svojim radom i delima u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u našem gradu. 
Svečanost će biti upotpunjena prigodnim muzičkim programom u izvođenju gudačkog kvartera u sastavu Anja Aleksić, vilina, Irena Ogrizović, violina, Miljana Stamenić, viola i Mladen Arsenović, violončelo. 

Komentari (0)

Kultura