Aktuelno iz kulture

Miloš Biković o snimanju filma "Izazov" u bestežinskom stanju: "Radim najbolje što mogu to što sam odabrao da radim"

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

10:12

Miloš Biković o snimanju filma "Izazov" u bestežinskom stanju: "Radim najbolje što mogu to što sam odabrao da radim"
Miloš Biković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska premijera prvog filma snimanog u svemiru ostvarenja "Izazov" ruskog reditelja Klima Šipenka zakazana je za večeras u bioskopu Cineplexx Galerija.

Glumac Miloš Biković igra u njemu glavnu mušku ulogu - jednog od ljudi koji treba da polete na Međunarodnu svemirsku stanicu i tamo operišu povređenog astronauta.

"Dobar deo je snimljen na Zemlji, gde ja učestvujem. Za mene se to iskustvo ne razlikuje mnogo, osim što sam imao neke pripreme za let u kosmos, kao deo obuke koje prolaze kosmonauti", rekao je srpski glumac.

Biković je dodao da je u Centru za pripremu kosmonauta ulazio u centrifugu u kojoj je trpio silu od 4G, kao prilikom poletanja rakete. 

Svoj deo Biković je snimao u avionu Iljušin, iznutra obloženom strunjačama, koji bi se popeo na 9.000 metara nadmorske visine, da bi u poniranju do 6.000 metara omogućio 23 sekunde bestežinskog stanja.

"Tako deset puta ujutro, pa pauza za ručak, i onda još deset puta. To je jedan snimajući dan. To je neverovatno iskustvo. Gubite osećaj za ravnotežu i orijentaciju"; rekao je Biković.

Prema njegovim rečima, uz njega je bio instruktor koji se držao za šipku i bio je spreman da ga spusti ako vidi da su mu noge iznad glave pred kraj leta u bestežinskom stanju, kako ne bi slomio vrat.

Dodao je, ipak, da nije bio svestan u šta se upušta dok mu nisu prišli kada je već imao padobran na leđima i tražili mu da potpiše da leti na svoju odgovornost.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Onda mi daju kratki brifing: 'Da vam kažem, nekad avioni padaju. To se nikad nije desilo sa ovim, ali da znate. Ovo vam je ručka. Ako se upali crveno, morate da izađete na ova vrata i povučete ovo sedam sekundi posle pada. Idemo!' Posle toga treba nešto da se glumi", priznao je glumac.

Prema njegovim rečima, za film kao što je "Izazov" niko ne može biti unapred pripremljen ali je ekipa svoj posao realtivno brzo odradila.

"Fokusiram se na zadatak. Radim najbolje što mogu to što sam odabrao da radim", zaključio je Biković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura