Aktuelno iz kulture

Među "najvoljenijim" zemljama Evrope i nekadašnja Srbija i Crna Gora: Ko je osvajao najviše bodova u finalima Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews

19/04/2023

-

20:11

Među "najvoljenijim" zemljama Evrope i nekadašnja Srbija i Crna Gora: Ko je osvajao najviše bodova u finalima Evrovizije
Među "najvoljenijim" zemljama Evrope i nekadašnja Srbija i Crna Gora: Ko je osvajao najviše bodova u finalima Evrovizije - Copyright EBU / THOMAS HANSES

veličina teksta

Aa Aa

Evrovizija je najpoznatije muzičko takmičenje na svetu, koje je prošle godine gledalo više od 161 milion ljudi širom Evrope i sveta. 

Ako vas zanima koje zemlje su u dosadašnjih 66 održanih takmičenja imale najviše uspeha u finalu, možda biste brojali osvojene titule, ali je analitička firma Startle odlučila da izračuna ukupan broj bodova koje je svaka od učesnica dobila u dosadašnjim finalima - od prvog takmičenja 1956. pa sve do danas. 

Euronews predstavlja koje zemlje bismo prema tom kriterijumu mogli da smatramo najvoljenijim u Evropi:  

1. Švedska

Prema studiji, Švedska je najvoljenija zemlja Evrope u evrovizijskim finalima sa neverovatnih 5.888 poena na 60 nastupa. 

Švedska je osvojila takmičenje šest puta, a njeni predstavnici očaravali su i žiri i publiku zaraznim melodijama i impresivnim izvođenjima. 

Dovoljno je pomenuti grupu Abba i aktuelnu predstavnicu Loreen koja važi za favoritkinju ovogodišnje Evrovizije.

2. Velika Britanija

Druga zemlja na listi je ovogodišnji domaćin - Velika Britanija. Uprkos tome što joj se 2003. i 2021. desilo da ne osvoji nijedan bod, takmičari iz ove zemlje nastupali su u finalima Evrovizije 64 puta i dobili ukupno 4.546 poena. 

Štaviše, Sem Rajder, koji je prošle godine predstavljao Veliku Britaniju, osvojio je više bodova od svih njegovih prethodnika u finalu - 460.

Ostaje pitanje da li će Me Miler, mlada zvezda, uspeti da ponovi takav uspeh neobičnom pesmom "I Wrote A Song".

3. Italija

Italija je na trećem mestu sa 4.509 evrovizijskih poena. Ova zemalja osvojila je takmičenje tri puta, a poslednji put 2021. kada su rokeri Maneskin oduševili publiku uzbudljivim nastupom uz pesmu "Zitti E Buoni". Bend je dobio impresivnih 524 poena.

U proseku, Italija je u svakom finalu osvojila 98 poena, što ukazuje da je konzistentno dobra na takmičenju.

4. Francuska

Francuska je obezbedila četvrto mesto na ovoj listi sa 4.269 poena i pet pobeda. Ipak, poslednji put ova zemlja osvojila je titulu davne 1977. godine, kada je Mari Mirjam izvela svoju očaravajuću pesmu "L'oiseau et l'enfant". 

Ove godine to bi moglo da se promeni, budući da kladionice predviđaju njihovoj predstavnici La Zari visok plasman. 

5. Norveška

Među top pet je i Norveška sa ukupno 3.706 poena osvojenih u finalu. Zanimljivo je da je njihov predstavnik Aleksandar Ribak pesmom "Fairytale" obezbedio sebi rekord za izvođača koji je napravio najveću razliku u poenima između prvog i drugog mesta na takmičenju. Dok je on sebi obezbedio pobedničkih 387 bodova u finallu, drugoplarisani Island imao je 169.

Šta je sa novijim učesnicama?

Važno je napomenuti da ove zemlje imaju prednost samim tim što se decenijama takmiče na Evroviziji, ali izuzetna postignuća ostvarile su i pojedine države koje su imale mnogo manje nastupa. Predstavljamo vam nekoliko takvih, čiji je uspeh izračunan na osnovu prosečnog broja glasova koje su osvojile u finalu:

1. Bugarska

Bugarska je od petnaest nastupa na Evroviziji, pet puta prošla u finale i zauzela prvo mesto na ukupnoj listi prosečnih poena u završnici takmičenja.

Uprkos tome što nikada nije osvojila takmičenje, njeni predstavnici su ostali upamćeni po velikim hitovima i u proseku imali 283 poena po finalnom izvođenju, što je najveći prosek za sve zemlje učesnice. 

Prednjači Kristijan Kostov koji je 2017. za "Beautiful Mess" obezbedio izuzetno drugo mesto sa 615 poena. 

2. Australija

Druga zemlja koja je za relativno kratko vreme ostvarila veliki uspeh je Australija. Nakon prvog nastupa 2015. godine australijski takmičari došli su do finala šest puta i u proseku osvojili 231 poen po finalu. 

Štaviše, samo godinu dana nakon prvog nastupa, njihova predstavnica Dami im obezbedila je odlično drugo mesto u finišu sa 511 poena.

3. Srbija i Crna Gora

Iako su Srbija i Crna Gora samo tri puta učestvovale kao državna zajednica na Evroviziji, vredi napomenuti da su njeni predstavnici osvojili u proseku čak 200 bodova u finalima.

Prvi predstavnik Srbije i Crne Gore Željko Joksimović oduševio je publiku izvođenjem pesme "Lane moje" 2004. ali je ostao drugi, dok je prvo mesto pripalo Ukrajinki Ruslani i pesmi "Wild Dances".

4. Ukrajina

Ukrajina je takođe jedna od zemalja koje su uzdrmale evrovizijsku scenu i od 19 učešća, sedamnaest puta se plasirala u finale.

Sa prosečnim brojem bodova od 199 po finalnom nastupu, Ukrajina je iz godine u godinu slala vrhunske izvođače. Prošle godine je Kalush Orchestra doneo drugu pobedu Ukrajini pesmom "Stefanija", ali se zbog rata, takmičenje ove godine održava u Velikoj Britaniji.

I ove godine Ukrajinci su među favoritima, budući da je energična pesma "Heart of Steeel" muzičkog dua Tvorchi oduševila evropsku publiku.

5. Rusija

Rusija je jedna od najuspešnijih zemalja u istoriji Evrovizije, iako joj je trenutno zabranjeno da se takmiči, nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Rusija je prvi put nastupila na Evroviziji 1994. godine, a pobedila je 2008. kada je Dima Bilan izveo svoju pesmu "Believe". 

Ta zemlja osvojila je u proseku 160 bodova po nastupu u finalu.

Komentari (0)

Kultura