Aktuelno iz kulture

Kompozitor Aleksandar Simić: Za "Muzičku ekskurziju" želeli smo da naravimo koncerte koji nisu "smor"

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

10:46

Kompozitor Aleksandar Simić: Za "Muzičku ekskurziju" želeli smo da naravimo koncerte koji nisu "smor"
Aleksandar Simić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Kompozitor Aleksandar Simić idejni je tvorac manifestacije "Muzička ekskurzija", koja se priređuje u saradnji sa Muzičkom omladinom.

Simić ističe da je Muzička omladine je za njega "najvažnija muzička institucija u zemlji, važnija od Beogradske filharmonije, Radio-televizije Srbije, Narodnog pozorišta..."

"Zato što se bavi bazom. Bez baze nema ničeg drugog. Bavi se dušama mladih ljudi na koje računamo", rekao je Simić za Tanjug Reflektor.

"Muzička ekskurzija" naziv je za redovne koncerte koji mladima približavaju klasičnu muziku, a kompozitor dodaje da njome  "odškrinjuju vrta za lepotu u njihovim životima".

On je priznao da su svesni da klasična muzika "na način na koji je često predstavljena može biti dosadna, nepristupačna".

"Reč 'smor' nam je bila glavni izazov da naravimo koncerte koji nisu 'smor'. Pošli smo od jednostanvog recepta: da napravimo nešto što bi smeli da prikažemo u Las Vegasu, da nas hotel angažuje kao Selin Dion ili Sirk de Soleil stotinjak puta", naveo je Simić. 

Prema njegovim rečima, potrebno je publici uz video instalacije predstaviti muzičke numere poput njegove "Pod istim krovom", koja kao muzičko putovanje obilazi oko sveta muzikom, od tanga i fada do čardaša.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Uz to pojavljuju se i balerine iz škole "Lujo Davičo" jer je ideja od početka da budu uključeni mladi umetnici, a eklektičan program predstavljaju glumica Jelena Gavrilović i pevačica Anđela Despotović.

Naziv "Muzička ekskurzija" je odabran jer se deca ne raduju kontrolnim zadacima nego ekskurzijama, a Simić objašnjava da osim muzičkog putovanja oko sveta, često izvode delove njegovog dela Zodijak - 12 karakternih znakova za klavir i simfonijski orkestar, u ovom slučaju za kamerni ansambl.

Simić je dodao da mu je cilj i kad se završi koncert da se uz žamor i lupu stolica dok deca napuštaju salu čuje muzika iz zvučnika.

"Želim da ih izvedem iz sale da do poslednjeg sekunda budu u vlasti muzike i lepote", objasnio je kompozitor.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu