Aktuelno iz kulture

Aleksandar Simić o baletu "So zemlje": U vreme kada nam lepota nedostaje, a ružnoća okružuje, potrebna nam je katarza

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

12:18

Aleksandar Simić o baletu "So zemlje": U vreme kada nam lepota nedostaje, a ružnoća okružuje, potrebna nam je katarza
Aleksandar Simić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kompozitor Aleksandar Simić izjavio je da očekuje da će publika doživeti katarzu nakon baleta "So zemlje", posvećenog Kapetanu Miši Anastasijeviću, čije je premijera zakazana za večeras u beogradskom bioskopu "Balkan".

Simić je rekao agenciji Tanjug da očekuje da se u baletu, čiji je koreograf Dejan Kolarov, "publika dobro zabavi, da se okupaju u lepoti svetla, zvuka i pokreta i da izađu promenjeni, što treba da bude osnovna poruka i zamisao umetnosti".

Prema njegovim rečima, katarza je potrebna "pogotovo u vremena kada nam lepota nedostaje i toliko nas okružuje ružnoća".

"Znate kako kaže čuvena rečenica Dostojevskog: 'Lepota će promeniti svet'. Ne znamo koliko je to istina, ali ružnoća ga definitivno uništava pred našim očima. I ovo je jedan od naših malih odgovora", rekao je Simić.

Kompozitor je rekao da je balet nazvao "So zemlje" zbog čuvenog monopola na osnovu kog je stekao svoje veliko bogatstvo trgovac, brodovlasnik i dobrotvor Anastasijević (1803-1885).

Wikipedia.org/bgb.rs

Kapetan Miša Anastasijević

Govoreći o ideji da se radi balet posvećen Anastasijeviću, Simić je podsetio na "složenost i komplikovanost života (Kapetan Miše), koji je prošao put od velikog siromaštva do bogatstva, i ponovo do neke vrste opskurnosti i nenagrađenosti".

"Ako postoji neka poruka koju pokušavamo da pošaljemo baletom posvećenom velikom čoveku srpske istorije i velikom dobrotvoru to je da treba dati većeg podstreka u našem društvu karitativnim aktivnostima", istakao je muzičar.

Prema njegovim rečima, za početak treba "osloboditi donacije socijalno ugroženima i bolesnima od poreza koji izuzetno opeterćuje i opstruira ideju da se pomogne".

U radu na baletu za Simića su bili ključni razgovori sa Kolarovim, a "So zemlje" čini izbor njegove ranije nastale muzike "koja se savršeno uklopila i izgleda kao da je krojena po meri Kapetana Miše".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Za "So zemlje" Simić je koristio svoja dela "Dvanaest znakova zodijaka za klavir i simfonijski orkestar", za koji je svojevremeno NASA radila video instalacije, zatim "In memoriam za gudački orkestar", Drezden kvartet za gudače, kao i kompozicije za solo klavir i klarinet.

U tročinskom baletu koji će biti izveden u tri sprata bioskopa "Balkan" igraju Teodora Spasić, Nikola Bjanko, Maja Stojkov, Branko Sarić, Milena Ogrizović i Rafaele Diliđente.

Dramaturškinja je Mina Ćirić, kostime je radila Tamara Jarić, a dizajn svetla Vlado Marinkovski.

Predstavu je producirala Agencija Fabrika, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

Od predstojećih projekata Simić je izdvojio poziv reditelja Lordana Zafranovića da sarađuje na njegovom predstojećem filmu "Zlatni rez 42".

"To je Lordanov magnum opus. On i Arsen Diklić (1922-1995) su seli da rade na scenariju za 'Decu Kozare' i nadam se da će biti dovoljno podrške za taj projekat u našem društvu, da taj važan film ugleda svetlost dana", naglasio je Simić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura