Aktuelno iz kulture

Andreja Rackov: Ako stanemo, kultura, koja je već marginalizovana, će doživeti apsolutni i potpuni krah

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2021

-

13:44

Andreja Rackov: Ako stanemo, kultura, koja je već marginalizovana, će doživeti apsolutni i potpuni krah
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nova sezona "Madlenijanuma" imala je dva svečana otvaranja: 1. oktobra sa premijerom predstave "Da krenemo ispočetka", koja je bila planirana za kraj prošle sezone, ali se zbog pandemijskih okolnosti desila sada, a 5. oktobra bio je koncert Željka Lučića i prijatelja, koji je dogovaran više od dve godine.

Generalni direktor i direktor opere i baleta te kuće Andreja Rackov govorio je za Tanjug o problemima sa kojima se suočavaju u pandemijskim uslovima rada.

"Šta se očekuje od nove sezone je pitanje za milion dolara, jer nemamo odgovor na pitanje kako dalje u otežanim uslovima, bez nekih striktnih smernica koje bi sva pozorišta i neke druge ustanove morale da imaju", upozorio je Rackov.

Prema njegovim rečima, situacija je malo lakša nego prošle sezone, ali u "Madlenijanumu" od septembra beleže "sve češća razboljevanja učesnika i glumaca".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Hvala Bogu, mi smo uspeli da sačuvamo naše ljude. To je bilo zbog striktnih pravila koje se i dalje poštuju, ali neizvesnost postaje već jako teška i opterećujuća. Nekad smo planirali sezonu i po dve godine unapred, a sada je bukvalno planiramo za sutra. Šta će se desiti i da li će se desiti?", rekao je Rackov.

Direktor "Madlenijanuma" je naglasio kao najbitniji savet koji može dati kolegama u drugim kućama da "samo ne treba stajati!"

"Moramo da nastavimo da radimo kao što smo prošle godine. Koliko god to bude moglo, jer ako mi stanemo, ova kultura, koja je u Srbiji već poprilično marginalizovana, će doživeti apsolutni i potpuni krah. A to neće biti dobro ni za koga u ovom društvu", ocenio je Rackov.

U "Madlenijanumu" za 29. oktobar pripremaju premijeru predstave "Gospođica Julija" u režiji Harisa Pašovića, a Rackov se nada da će uspeti početkom decembra da na maloj sceni postave "Feliks i Doris ", i da do Nove godine dovedu operu iz Temišvara.

Prema njegovim rečima, "definitivno će akcenat ove sezone biti da se odigraju predstave koje u sezoni za nama i pre toga nisu imale dovoljno prostora da zažive", kao što su "Vesela udovica" i "Veliki Getsbi".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Planovi jesu veliki i uvek nekako planiramo možda i više nego što je realno, pa hajde bar da uradimo neku sredinu između realnosti i naših zahteva", objasnio je Rackov.

"Madlenijanum" kao privatno pozorište isključivo finansira vlasnik, osim što su tokom pandemije koristili pomoć države oko plate zaposlenih, dok je "sve ostalo isključivo na plećima" kuće, istakao je Rackov.

"Veliki deo svojih prihoda i budžeta planiramo od prodaje karata, što nekim drugima možda nije toliko bitno... Kada se ne igraju predstave, to je sve bilo praktično potpuno onemogućeno godinu i po dana. Ali nekako smo uspeli sve to da prebrodimo, Nikog nismo otpuštali, nismo smanjivali plate", naveo je Rackov.

Direktor "Madlenijanuma" je rekao da se nada da će posle 24 godina rada njegovu kuću finansijski prepoznati Grad Beograd i Ministarstvo kulture Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura