Reflektor

Željko Lučić sa prijateljima na otvaranju nove sezone Madlenijanuma

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2021

-

16:24

Željko Lučić sa prijateljima na otvaranju nove sezone Madlenijanuma
Madlenianum/Promo - Copyright Madlenianum/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dugo očekivani, pa zbog pandemije odlagani, koncert Željka Lučića i prijatelja biće održan na početku 24. sezone Opere i teatra "Madlenianum" 5. oktobra u 19.30 časova na Velikoj sceni.

Nastup našeg proslavljenog baritona, koga nazivaju "veridijanskim", jer su ga upravo uloge u Verdijevim operama proslavile, biće održan pod dirigentskom palicom Dejana Savića i uz podršku orkestra Madlenijanuma. Željkovi prijatelji koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na sceni su Dragana Radaković, jednako uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama.

Naš proslavljeni bariton, Željko Lučić, već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu stičući pozitivne kritike i slavu igrajući repertoar svetskih operskih kuća, poput Metropoliten Opere, Royal Opera House, Opere San Francisko, Pariske opere, Skale i Bečke opere.

Za svoju ulogu u operi "Moć sudbine" sa Operom San Francisco Financial Times je napisao, "sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona."

Kako je najavio, na programu koncerta 5. oktobra u Beogradu će se naći popularne arije i dueti njegovih omiljenih kompozitora Verdija i Pučinija. Posle Beograda ima zakazane nastupe u Metropoliten operi, Parizu, Frankfurtu, Omanu i Boljšom teatru, naravno ako to zdravstvene prilike dozvole.

Željko Lučić je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine, a nedavno je u jednom od retkih intervjua najavio da razmišlja o povlačenju sa operske scene.

Mnogima je već dobro znana njegova bajkovita priča gde ga je još kao tinejdžera u rodnom Zrenjaninu primetio dirigent mešovitog hora "Josif Marinković" Slobodan Bursać i ohrabrio da postane solista.

Pevanje je prvo učio kod Doroteje Spasić u Beogradu, da bi se posle par godina pridružio operskom studiju naše operske dive Biserke Cvejić, koja ga je verno pratila po svetu i do poslednjeg dana svog života u 92. godini podržavala.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri je prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Francisco Vinas u Barseloni. Svoju profesionalnu karijeju Željko je započeo u Srpskom nardodnom pozorištu, gde je pevao od 1993. do 1998. godine, kada odlazi za inostranstvo, u Frankfurtsku operu gde je ostao punih deset godina i pored širokog operskog repertoara koji je tamo pevao najviše je ostao upamćen kao veridijanski bariton.

Svoj debi u Metropoliten operi imao je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj "Đokondi", sa Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u "Magbetu" i "Rigoletu". Nastupao je sa operskim zvezdama poput Ane Netrepko, Marije Guljegine, Zorana Todorovića…

Karte za koncert u "Madlenijanumu" već su u prodaju, i kako navode iz ovog teatra, po promotivnoj ceni od 2.400 i 2.000 dinara.

Komentari (0)

Kultura