Reflektor

Najveći umovi dive mu se već vekovima, Mikelanđelo sad inspiracija i za balet

Komentari

Autor: Euronews

20/05/2021

-

09:03

Najveći umovi dive mu se već vekovima, Mikelanđelo sad inspiracija i za balet
Najveći umovi dive mu se već vekovima, Mikelanđelo sad inspiracija i za balet - Copyright Željko Jovanović/Narodno pozorište

veličina teksta

Aa Aa
 

"Želim da sve one koji ne poznaju Mikelađelovo stvaralaštvo približim njegovoj genijalnosti, a da za publiku koja ga poznaje rasvetlim izvesne momente, činjenice iz života koje su ga inspirisale i dovele do kreacije određenog dela poput Sikstinske kapele, Piete ili Davida", reči su slovačkog autora Marija Radačovskog, koreografa i reditelja baleta "Mikelađelo", koji će 20. maja premijerno biti izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Mikelanđelove kreacije datiraju iz perioda od pre pet stotina godina, a zahvaljujući daru, izuzetnom obrazovanju, kreativnošću i veštini, uspeo je da stvori umetnička dela kojima se čovečanstvo i dalje divi.

Što više otkrivao, to manje znao o njemu

Bio je, u suštini, usamljenik koji je ceo svoj život posvetio umetnosti, a njegova dela predstavljaju najviši domet ljudskog umetničkog društva.

Za Radačovskog, Mikelanđelo je u savremenom dobu još interesantniji, posebno sada kada živimo u ovo ludo vreme.

"Mikelanđelo je univerzalna, svetska tema koje sam uvek želeo da se dodirnem. Još za vreme školovanja u Pragu, želeo sam da svoje master studije okončam delom o Mikelanđelu. Takođe, nekoliko puta sam posetio Italiju, gde sam imao prilike da vidim njegova dela. Što sam više otkrivao o njemu, činilo mi se da sve manje znam", ističe koreograf i reditelj, učenik čuvenog Jiržija Kilijana, nekadašnji igrač Holandskog plesnog teatra, solista Baleta Slovačkog narodnog pozorišta i Velikog kanadskog baleta iz Montreala.

Simbol ponovnog rađanja

Iako čuveno italijanski majstor pripada periodu kasne renesanse, za slovačkog autora, on simbol ponovnog rađanja kulture i umetnosti.

"Svojim stvaralaštvom je pokazao je koliko su kultura i kreativnost važni, koliko ljudsko postojanje bez njih nema smisla. Čini mi se da u današnjem društvu ne shvatamo koliko je kultura važna. I danas postoje izuzetno nadareni ljudi, ali ne obraćamo dovoljno pažnju na njih", dodaje Radačovski i zaključuje da je upravo sad trenutak da nas Mikelanđelove kreacije podsete kako ćemo samo uz naporan rad, posvećenost, viziju i snažan duh stići do cilja.

Radačovski trenutno radi i na postavci predstave "Betoven u Narodnom pozorištu" u Brnu, a kako kaže za balet "Mikelanđelo" korišćena je muzika starih majstora renesanse, zatim Baha, Vivaldija, Hendla...

Bez Crnjanskog, ne bi bilo ni ovog baleta...

Tajna Mikelanđela, prema rečima rediteljke i upravnice Narodnog pozorišta, pre svega je tajna umetnosti koja se opire svim kanonima.

"Mikelanđelo je zanosio najveće umove. Naš veliki književnik Miloš Crnjanski je bio opčinjen njime i celog života je pripremao posebnu knjigu posvećenu njemu i uspeo je da sačuva sve svoje spise,  tako da ga mi danas možemo praviti. Nedavno smo gledali izuzetan film o Mikelanđelu u režiji Andreja Končalovskog. A sada ćemo priču o umetniku koji donosi novi senzibilitet imati i kao baletsku formu", reči su Vujićeve.

Naslovna uloga poverena je prvaku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejanu Kolarovu.

"Izazov u projektu su mi Mikelanćelovi unutrašnji progoni i emocije. Njegovi izazovi su velika dela. On ima pred sobom beli kamen i od njega pravi jednu od najdivnijih skulptura današnjice. Šta se u njemu zbiva, šta ga mori, šta ga lomi, koje se promene osećajnosti i emocija dešavaju da bi u svojoj zamisli uspeo. To mi je inpiracija, tako da scenu doživljavam kao neko prazno parče papira gde je moj zadatak da ga skroz ispunim i obojim, da nanesem najbolje reči i misli i energiju", ističe Kolarov.

Željko Jovanović/Narodno pozorište

 

Naslovnu ulogu u alternaciji će igrati i Nikola Bianko i Miloš Živanović. Mikelanđelova majka biće, takođe u alternaciji, Ivana Savić Jaćić, Tijana Šebez i Olga Olćan. Ljubavnike igraju Branko Sarić, Miloš Živanović i Samuel Gest, drugaricu Dejana Zlatanovski, Teodora Spasić, Maja Stojakov i Milena Ogrizović, a u baletu učestvuje ceo ansambl Baleta nacionalnog teatra.
Scenografiju i dizajn svetla kreirao je gost iz Slovačke Marek Holi, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Komentari (0)

Kultura