Aktuelno iz kulture

Vlasti Milana optužuju klimatske aktiviste da su "trajno oštetili" čuveni spomenik na Trgu Duomo

Komentari

Autor: Artnews

20/04/2023

-

21:05

Vlasti Milana optužuju klimatske aktiviste da su "trajno oštetili" čuveni spomenik na Trgu Duomo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Statua Vitorija Emanuela II Savojskog iz 19. veka na centralnom Trgu Duomo u Milanu oskrnavljena je u napadu klimatskih aktivista početkom prošlog meseca, a italijanske vlasti sada kažu da će sada morati da bude restaurirana.

U demonstracijama koje je 9. marta organizovala aktivistička grupa "Ultima Generazione" statua je delimično prekrivena zlatnom farbom, a uprkos pokušajima da se spomenik očisti, tragovi boje ostali su vidljivi, tvrdi tamošnje Ministarstvo kulture.

Iako su demonstranti tvrdili da koriste materijale koji se lako skidaju, milanske vlasti ih sada optužuju klimatske aktiviste da su trajno oštetili statuu i prete tužbom.

Reč je o spomeniku kojim je ovekovečen prvi vladar ujedinjene Italije, a autor je umetnik Erkole Rosa. 

Nakon što je dvoje aktivista polilo statuu zlatnom bojom, Karabinjeri su uspeli da ih savladaju i privedu, piše ArtNews.

profimedia

 

"Ultima Generazione", članica A22 mreže grupa koje kroz građansku neposlušnost pokušavaju da utiču na vlasti evropskih država da odustanu od eksploatacije fosilnih goriva, organizovala je više protesta u velikim italijanskim gradovima, a meta su im bili fasada italijanske zgrade Senata u Rimu iz 15. veka, kao i fontana Barkača. 

U izveštaju koji je tražio milanski Sekretarijat za arheologiju, umetnost i prostorno planiranje, kako bi se utvrdilo šta je potrebno uraditi da se spomenik vrati u pređašnje stanje, italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano naveo je da su raniji pokušaji da se boja ukloni uz pomoć vodenih šmrkova pod visokim pritiskom nosili rizik da se ošteti mermer na postamentu.

"Rečeno mi je da je potrebno izvesti pravu restauraciju, što znači da će biti skuplja za zajednicu", rekao je Sanđulijano, ne navodeći kolika će cena radova biti.

Prošle nedelje italijanska vlada usvojila je zakon koji podrazumeva petocifrene novčane kazne za pojedince za koje se utvrdi da su vandalizovali neki od spomenika ili kulturnih blaga države, a novac će ići u njihovu obnovu. 

U saopštenju je Sanđulijano osudio takvu praksu klimatskih aktivista i nazvao je "ekonomskom štetom" za celo društvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu