Aktuelno iz kulture

Ketrin Denev posle oporavka od šloga: Dobila sam snagu i moć da stvari gledam drugačije

Komentari

Autor: Variety

14/07/2021

-

19:13

Ketrin Denev posle oporavka od šloga: Dobila sam snagu i moć da stvari gledam drugačije
Ketrin Denev - Copyright Tanjug AP/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Legendarna glumica Ketrin Denev doživela je šlog tokom snimanja filma "De son vivant" koji se prikazuje na Kanskom festivalu, a govoreći na konferenciji za štampu, rekla je da joj je to iskustvo potpuno promenilo percepciju.

U tom filmu rediteljke Emanuel Berkot, ona igra majku koja pomaže svom sinu na samrti (Benoa Mažimel) da prihvati svoju strašnu sudbinu, piše Varajeti. 

Voljena glumica, koja je dobila ovacije na premijeri tog filma, kaže da je uprkos tome što je na Kanskom festivalu bila na desetine puta (prvi put pre čak 40 godina), "nikada nije bila dirnuta kao te večeri".

"To je za nas bio poseban događaj, ne samo za Evropljane, nego i za sve, čak i one koji nisu mogli da dođu ove godine", istakla je Denev i dodala da se potpuno oporavila od šloga.

"Prvo ta užasna stvar koja je stvorila posebnu situaciju u ovom filmu. Dala je celom iskustvu novu dimenziju, snagu i moć da gledam stvari drugačije. To je učinilo moju percepciju potpuno drugačijom", rekla je Denev, a s njom se složio i kolega Mažimel, koji je rekao da "nikada nije pročitao tako moćan scenario u svojoj karijeri".

Film se bavi slojevitim odnosom između lekara, kog igra doktor iz stvarnog života Gabrijel Sara, zatim, medicinske sestre i pacijenta koji je u fazi poricanja da mu se približava smrt.

Dr Sara je onkolog iz Njujorka, koji je dobio ulogu u filmu nakon što ga je rediteljka upoznala nakon prikazivanja njenog filma "Standing Tall" 2016. Rediteljka je ranije ispričala kako je izgledao njihov susret.

Tanjug AP/Brynn Anderson

Dr Sara, rediteljka Berkot i Ketrin Denev na kanskoj premijeri

"Posle konferencije, Sara je stajao u redu i čekao da mi priđe, a onda mi je rekao: 'Kad gledam tvoj film, stičem utisak da bi ono što radim moglo da te zainteresuje. Možemo li da se nađemo da ti ispričam više o tome?' To sam videla kao znak, jer sam dugo razmišljala o melodrami za Ketrin i Benoa o ženi kojoj sin umire od raka, pa sam pomislila da bi ono što mi on kaže možda moglo da me inspiriše. Tako je i bilo. Izmešala sam njegovu sa pričom koju sam ja želela da ispričam", rekla je rediteljka za Dedlajn. 

Producent filma Fransoa Kraus kaže da je dolazak na Kan "divno sletanje" za film čije je snimanje bilo obeleženo preprekama.

"Dugo smo snimali film, prvo zbog onoga što se desilo Ketrin, zatim zbog pandemije i prvog lokdauna u martu 2020. Onda smo ponovo morali da prekinemo snimanje, jer smo imali poteškoće da dr Saru prevezemo iz Njujorka u Pariz, jer su granice između Francuske i SAD bile zatvorene", kaže Kraus.

"Ipak, svi smo se držali zajedno i znali smo da pravimo jedinstven film, koji će biti naročito dirljiv i tako dobro osmišljen", dodao je on.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura