Aktuelno iz kulture

Nina Nešković: Predstava "Naš razred" postavlja niz pitanja lične odgovornosti i krivice

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

10:48

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Nina Nešković igra u novoj predstavi Narodnog pozorišta "Naš razred"  koja je premijerno odigrana 9. aprila, a na repertoaru je ponovo 16. i 22. maja. 

Nešković smatra da je komad poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka "jedan od najbolje napisanih dramskih tekstova današnjice". 

"Kad shvatite da je reč o istinitom događaju koji se desio 1941. a i dalje je aktuelan, živimo u tome, onda ne možete ostati neporaženi i imuni na tu priču", navela je Nešković.

"Naš razred" pisan u pripovednom tonu, a Nešković je primetila da je rediteljka Tatjana Mandić Rigonat "izuzetno osmislila" predstavu, kako to ne bi možda bilo dosadno.

"Užasno je teško za igru. Delovi koji se prepričavaju su većinski, a onda postoje scene koje su igrane i u kratkom roku treba da se podigne intenzitet. To je izazov", objasnila je glumica.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Nešković je dodala da je Mandić Rigonat okupila glumačku ekipu koja se manje više poznaje, i veći deo je prethodno radio predstavu "Rat i mir", dok je sa Vučićem Perovićem bila klasa na akademiji. U predstavi igraju i Suzana Lukić, Jelena Blagojević, Nedim Nezirović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Dragan Sekulić, Dušan Matejić i Jovan Jovanović.

Prevodilac je radila Biserka Rajčić, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Ivana Vasić, kompozitor Irena Dragović i drugi.

Prema njenim rečima, proces je bio "uzbudljiv,  jako inspirativan, težak na momente".

Nešković je rekla da "Naš razred" postavlja niz pitanja lične odgovornosti i krivice, odnosno da li one leže u tome ako neko nešto nasilno uradi ili ako ništa ne uradi a prisutan je činu.

Glumica koja je odskora postala članica Narodnog pozorišta je rekla da je zadovoljna karijerom i da joj se uloge dešavaju kada treba.

"One nas biraju, a ne mi njih. Tako da je moj put takav. Čeka me uzbuljivo leto. Neka snimanja,  gostovanje sa predstavama. Idemo sa 'Ratom i mirom' u Budimpeštu. Radujem se, biće posla", rekla je Nešković.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu