Aktuelno iz kulture

U Narodnom pozorištu održan koncert u čast modnom dizajneru Balestri

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

12:05

U Narodnom pozorištu održan koncert u čast modnom dizajneru Balestri
Renato Balestra - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Gala koncert u čast italijanskom modnom kreatoru Renatu Balestri (1924-2022) održan je u Narodnom pozorištu, u okviru manifestacije "Italijanska moda u Beogradu".

Koncert orkestra Narodnog pozorišta, kojim je dirigovao Italijan Jakopo Sipari, veliki Balestrin prijatelj, sinoć je okupio kreatorove brojni znance i saradnike iz Italije i Srbije. 

Prisutne je pozdravila njegova ćerka Federika Balestra koja je zahvalila na iskazanoj ljubavi prema njenom ocu. 

"Ovo je neverovatno emotivno veče za mene pošto je u čast mog oca. Moj otac je sa nama večeras. Znam koliko je voleo ovo mesto i koliko su ga ovde ljudi voleli", rekla je Balestra za Tanjug.

Podsetivši da je dolazila sa ocem u Srbiju povodom njegovih modnih revija i kostima koje je radio za operu, Balestra je rekla da je Beograd u njenom srcu, kao što je bio i u srcu njenog oca.
Pozdravljajući na početku programa prisutne, italijanski ambasador u Srbiji Luka Gori je podsetio da je Balestra bio "veliki italijanski kreator i umernik, i veliki prijatelj Srbije". 

U okviru gala koncerta, prvaci baleta Tatjana Tatić, Igor Pastor, Jovica Begojev i drugi baletski umetnici ansambla Narodnog pozorišta izveli su odlomke baleta "Labudovo jezero", u kostimima koje je radio Balestra.

Sa velike scene Narodnog pozorišta mogle su čuti Balestri omiljene operske arije koje su izvodile gošća iz Italije, sopran Ripalta Bufo i srpska primadona Jadranka Jovanović. 

Manekeni su u obliku svojevrsnog performansa predstaviti Balestrine kostime iz opere "Pepeljuga", koja je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu 1998. a obnovljena je 2017. godine.

Između delova koncerta, čija je rediteljka bila Ana Grigorović, na velikom led ekranu smenjivane su fotografije i video snimci revija i humanitarnih akcija Balestre u Beogradu i Italiji.

Pre koncerta, Sipari je rekao za Tanjug da je za njega ovo veče veoma važno, pošto je bio jako vezan za Balestru koji mu je bio važan kao prijatelj.

"Prvi put radim nešto za uspomenu na Balestru, i to mi znači. Radim nešto važno za vrlo, vrlo dobrog prijatelja. Nadam se da ću ga počastvovati svojom muzikom, jer je to jedino što mogu uraditi", naveo je Sipari.

Dodao je da je u Beogradu prvi put dirigovao pre 10 godina izvođenjem muzike na jednom modnom događaju na Balestrin poziv. 

"Sve ovde me podseća na njegovu ličnost, narav, emociju, njegovu neverovatno jaku volju da prati život. Voleo je život. Voleo je muziku, kao i modu. Sa ovim programom, koji je pun energije i lepote nadam se da prenosimo taj neverovatan osećaj u ime Renata Balestre", rekao je Sipari.

Balestra je bio najizuzetnijia osoba koju je Sipari, kako je naveo, sreo u životu i u svetu, i bio je "genije, kompletan čovek, koji je voleo svaku vrstu lepote i koji je u svoje srce pokušao da uhvati svu lepotu ovog sveta".

"Voleo je ovu zemlju, ovaj grad je smatrao drugom kućom", napomenuo je Sipari.

Komentari (0)

Kultura