Aktuelno iz kulture

Priča iz ratom zahvaćenog Sarajeva, roman o delfinu i nova verzija Dikensa u trci za Žensku nagradu za beletristiku

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2023

-

13:59

Priča iz ratom zahvaćenog Sarajeva, roman o delfinu i nova verzija Dikensa u trci za Žensku nagradu za beletristiku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Priče iz perspektive delfina, severnoamerička verzija Dikensovih dela i tri debitantske knjige nalaze se među finalistima Ženske nagrade za beletristiku. 

Prestižno priznanje koje se dodeljuje od 1996. godine, najboljoj književnici engleskog govornog područja donosi nagradu od 30.000 funti.

Ove godine u su među šest finalistkinja dve ranije laureatkinje - američka autorka Barbara Kingsolver, koja je 2010. dobila nagradu za knjigu "Lakuna" i Megi O'Farel nagrađenu 2020. za fiktivno svedočanstvo Šekspirovog sina "Hamnet". 

Ovog puta Kingsolver donosi neobičnu verziju Dikensovog klasika "Dejvid Koperfild" smeštenu u današnje vreme i to u američkoj državi Virdžinija. O'Farel u "The Marriage Portrait" govori o neverovatnoj tinejdžerki koja se bori za slobodu u renesansnoj Italiji.

Britanska spisateljica Lalin Pol, koja je 2015. takođe dospela u uži izbor sa knjigom "Pčele", ponovo je u finalu sa novim romanom "Pod" čiji je pripovedač jedan delfin. 

Zanimljivo je da su ove godine čak tri romana u užem izboru debitantska. Ljubavna priča "Trespasses" irske spisateljice Luiz Kenedi smeštena je u turbulentne godine Severne Irske. Tu je i "Fire Rush", Britanke Džeklin Kruks, kao i njene zemljakinje Prisile Moris "Black Butterflies", čija je priča smeštena u Sarajevo tokom rata. 

O dobitnici nagrade odlučuje nezavisni žiri, na čijem je čelu Luiz Minčkin, a čine ga još i Rejčel Džojs, Bela Meki, Irenosen Okoje i Tulip Sidik.

"Ovo je neverovatan izbor ambicioznih, različitih, promišljenih i emotivno dubokih romana. Sjajan primer moći ženskog pisanja. Moje koleginice iz žirija i ja bile smo privilegovane da ih pročitamo i budemo deo njihovog putovanja", rekla je Minčkin.

Među ranijim laureatkinjama Ženske nagrade su Zejdi Smit, Tajari Džouns i Suzana Klark, a prošle godine priznanje je otišlo u ruke kanadsko-američke spisateljice Rut Ozeki za "The Book of Form and Emptiness".

Ovogodišnja pobednica biće predstavljena 14. juna na ceremoniji u Londonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura