Aktuelno iz kulture

Menjaju se knjige o Džejmsu Bondu: Savremeni čitaoci osetljivi na "politički nekorektan" rečnik od pre 70 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2023

-

13:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nova "žrtva" boraca protiv političke nekorektnosti u književnosti je - Džejms Bond. Na 70. godišnjicu objavljivanja prvog izdanja knjige o agentu 007 "Kazino Rojal", špijunski romani Ijana Fleminga biti prečišćeni od "zastarelog" sadržaja, koji ne odgovara čitaocima osetljivim na politički nekorektan rečnik.

To je samo jedan u nizu pokušaja da se izrazi iz prohujalih vremena, koje bi danas neko mogao da shvati kao uvredljive, eliminiše iz popularne književnosti. 

Međutim, Flemingov biograf Endrju Lajset je za Euronews ispričao da je takva vrsta intevencija problematična.

profimedia

 

"Činjenica je da ako želite da razumete kakvo je bilo britansko društvo pedesetih i šezdesetih godina, možete da nađete i gora svedočanstva od dela Ijana Fleminga. On daje izvanredan pregled kako je Britanija počela da izlazi iz posleratne oskudice i otkriva svet, putovanja, materijalne stvari i seks", rekao je Lajset.

On smatra da izdavači to rade, kako bi odgovorili na zahteve svojih sve osetljivijih čitalaca, ali ipak ističe da je "čudno" što retroaktivno menaju dela.

"Mislim da ono što je Fleming napisao treba da ostane kako jeste. On se s ovim ne bi složio", ocenio je Lajset za Euronews.

O novom potezu britanskih izdavača i političkoj korektnosti u kulturi i umetnosti razgovarali smo sa novinarom i piscem Brankom Rosićem, a njegov intervju u celosti možete pogledati u priloženom videu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura