Aktuelno iz kulture

Predstava "Što na podu spavaš" pobednik "Pozorišnog proleća" u Šapcu

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

15:57

Predstava "Što na podu spavaš" pobednik "Pozorišnog proleća" u Šapcu
Predstava "Što na podu spavaš" pobednik "Pozorišnog proleća" u Šapcu - Copyright Marija Erdelji/SNP

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, proglašena je za najbolju na upravo završenom sedmom izdanju Festivala ''Pozorišno proleće'' u Šapcu.

Stručni žiri je radio u sastavu: glumica Danica Maksimović, reditelj Božidar Đurović i glumac Robert Ristov. Oni su posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, doneli jednoglasnu odluku o nagradama na sedmom Festivalu ''Pozorišno proleće''.

Marija Erdelji/SNP

 

Nagrada za muziku dodeljuje se kompozitorki Neveni Glušici za predstavu ''Uspavanka za Aleksiju Rajčić'', u režiji Juga Đorđevića, u korpodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, festivala Sterijino pozorje i fondacije ''Novi Sad-Evropska prestonica kulture''.

Ista predstava je osvojila nagrada za najbolju žensku ulogu - Vanja Ejdus za naslovnu rolu Aleksije Rajčić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Zanimljivo je da Nagradu ''Ljubiša Jovanović'' za najbolju mušku ulogu ravnopravno dele Branislav Trifunović za ulogu Josipa Broza Tita i Milan Marić kao Ričard Barton u predstavi ''Bilo jednom na Brijunima'', autora i reditelja Kokana Mladenovića, u produkciji Kreativne produkcije Joca Art, Centra za kulturu Svilajnac i Bitef teatra u Beogradu.

Dejan Jevremović

 

Takođe, Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se upravo Kokanu Mladenoviću, za nagrađeno delo ''Što na podu spavaš'', u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, Dramskog kazališta ''Gavela'' (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS.

Samim tim, Nagrada za najbolju predstavu otišla je komadu ''Što na podu spavaš'', prema istoimenom romanu autora Darka Cvijetića.

Osim Glavnog, radio je i Novinarski žiri 7. Festivala ''Pozorišno proleće'', i to u sledećem sastavu: Gordana Manjenčić, Borka Trebješanin Golubović i Olivera Milošević. Nakon pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, njih tri su donele jednoglasnu odluku da Nagrada Zalog za budućnost, koja se dodeljuje mladom umetniku, pripadne uveliko istaknutoj glumici Sanji Marković za ulogu Jovanke Broz u predstavi "Bilo jednom na Brijunima" Kokana Mladenovića.

Dejan Jevremović

 

Obrazloženje novinarskog žirija kaže da u ovoj predstavi koja na "neobičan način istražuje jugoslovensko nasleđe, odnose između stvarnosti i pozorišta, politike i umetnosti, poziciju žene u patrijarhalnom društvu i pitanje identiteta", glumica Sanja Marković opipljivo predstavlja Jovanku Broz i njenu snažnu privrženost Titu, koja će do kraja preći u istinsku usamljenost i bol.

Prema njihovim rečima, na pitanje ko sam ja, koje svi likovi u ovoj predstavi postavljaju, Sanja je u svojoj ulozi ona koja u ratu juriša ispred svih i osvaja slobodu, glas razuma i moralna vertikala, ali i most na Sutjesci, vozač glisera, lovac i elegantna dama.

"Sve to u ovoj predstavi ona igra bez kalkulisanja, srčano i uverljivo, na način kojim mogu samo vanserijske glumice. I pored toga što je već ostvarena u profesiji, ona je mlada glumca i njeno vreme tek dolazi. Zato, jednoglasno nagradu "Zalog za budućnost" na 7. Pozorišnom proleću dodeljujemo Sanji Marković", zaključio je novinarski žiri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura