Aktuelno iz kulture

BINA u maju i junu organizuje tradicionalne šetnje do spomenika arhitekture

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

12:12

BINA u maju i junu organizuje tradicionalne šetnje do spomenika arhitekture
BINA u maju i junu organizuje tradicionalne šetnje do spomenika arhitekture - Copyright FoNet

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) najavila je da će tokom njenog održavanja od 11. maja do 17. juna organizovati brojne šetnje i izlete na atraktivnim arhitektonskim, spomeničkim i urbanim lokacijama.

Kako je najavljeno, prva šetnja je 14. maja "Arhitektura Mihajla Mitrovića", a voditeljka Dragana Mecanov će učesnicima prikazati nekoliko reprezentativnih primera njegovih dela, kao što su poslovno-stambena zgrada Geneks, crkva Svetog Vasilija Ostroškog i brojne stambene zgrade u Beogradu.

Sledi šetnja "Bogdan Bogdanović - arhitektura i sećanje: Jevrejsko groblje u Beogradu" 21. maja, uz stručno vođenje Milice Rožman i Davora Stipića, i 28. maja "Odgonetanje zagonetke - tragom arhitekture Alekseja Brkića", koju vodi Ljiljana Abramović. 

"Trasa šetnje mapira najznačajnija arhitektonska ostvarenja Brkića i obuhvata radijus od Terazija i Bulevara kralja Aleksandra, preko Slavije do Kalenić pijace. Potom trasa vodi u Zemun, do osnovne škole 'Lazar Savatić' na Keju oslobođenja", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, 2. juna je na programu obilazak Francuske ambasade i Spomenika zahvalnosti Francuskoj uz stručno vođenje Bojane Ibrajter Gazibare iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. 

Tradicionalni BINA izlet u Valjevu 4. juna vode Jasna Aleksić i Jovan Jovanović, Zoran Abadić i Goran Anđelković, planiran je prijem u Društvu arhitekata Valjeva i obilazak Gradskog trga, Stare gradske čaršija Tešnjar i Muselimovog konaka, Doma kulture Valjevo, Valjevske gimnazije i drugih objekata.

Izložba "Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991" biće otvorena 8. juna (19:00) u Knez Mihailovoj ulici, ispred Kulturnog centra Beograda, uz stručno vođenje autora izložbe Boštjana Bugariča, Maje Ivanič, Špele Kuhar i Jelice Jovanović. 

Prateći izlet pod nazivom "Putevima Revolucije: spomenici NOB-a u Srbiji danas" na programu je 10. juna, uz stručno vođenje Jelice Jovanović, saopštili su organizatori.

Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograd organizatori su 18. izdanja BINA.

Komentari (0)

Kultura