Aktuelno iz kulture

Peta sezona serije "Stranger Things" pod znakom pitanja zbog štrajka scenarista: Braća Dafer obustavili snimanje

Komentari

Autor: Variety

08/05/2023

-

22:53

Peta sezona serije "Stranger Things" pod znakom pitanja zbog štrajka scenarista: Braća Dafer obustavili snimanje
Stranger Things - Copyright Prinskrin/Youtube/Stranger Things/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Produkcija pete sezone popularne serije "Stranger Things" obustavljena je do daljeg, zato što su se njeni kreatori solidarisali sa štrajkačima iz Udruženja scenarista Amerike.

Braća Dafer - Met i Ros objavili su na Tviteru da se raduju nastavku snimanja, ali da "to neće biti moguće tokom ovog štrajka".

"Nadamo se da će se uskoro postići fer dogovor, kako bismo svi mogli da se vratimo na posao. Do tada se odjavljujemo", naveli su kreatori jedne od najpopularnijih serija na Netfliksu.

Netfliks nije pogođen štrajkom samo kada je reč o "Stranger Things", nego je pod znakom pitanja i nova sezona serije "Cobra Kai", piše Variety.

Iz istog razloga, Marvel je obustavio rad na rimejku filma "Blejd" sa Maheršalom Alijem u glavnoj ulozi, a analitičari procenjuju da je Holivud već žestoko oštećen obustavom rada - industrija zabave u celini izgubila je otprilike 10 milijardi dolara u vrednosti deonica, već posle prvog dana štrajka.

Podsećamo, u svom saopštenju povodom započinjanja štrajka, WGA navodi: "Ponašanje kompanija stvorilo je ekonomiju tezgarenja unutar radne snage sindikata i njihov nepokolebljiv stav u ovim pregovorima, ukazao je na sklonost daljem obezvređivanju profesije pisaca".

Naime, vrtoglavi rast popularnosti striming servisa doveo je do značajnog pada prihoda od oglašavanja, jer se publika sve više seli sa klasične televizije na "on-demand" programe. 

Iako iz Alijanse producenata poručuju da fer plaćaju svoje scenariste i da su sindikatu ponudili da u studijima zapošljavaju određen broj scenarista, bez obzira na to da li je njihova potreba za njima manja, iz WGA tvrde da to "neće biti dovoljno, imajući u vidu egzistencijalnu krizu sa kojom se scenaristi suočavaju".

"Kompanije su uništile ovaj biznis. Toliko toga su uzele od pisaca, upravo od ljudi koji su ih učinili bogatim", naveli su u saopštenju povodom pokretanja štrajka 2. maja. 

Scenaristi tvrde da su zbog procvata striminga pretrpeli ogromne finansijske gubitke i da sada polovina njih radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014. godine, kada je trećina njih primala minimalan dohodak.

U poslednjoj deceniji, prema tvrdnjama Udruženja, medijalna zarada za pisce na višem nivou opala je za četiri procenta.

Komentari (0)

Kultura