Aktuelno iz kulture

Nagrada "Desanka Maksimović" pripala pesnikinji Zlati Kocić

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

15:35

Nagrada "Desanka Maksimović" pripala pesnikinji Zlati Kocić
Nagrada "Desanka Maksimović" pripala pesnikinji Zlati Kocić - Copyright Prinstscreen YouTube/Treci Trg

veličina teksta

Aa Aa

Književnu nagradu "Desanka Maksimović" za 2023. godinu dobila je pesnikinja Zlata Kocić za ukupan doprinos srpskoj poeziji, saopštili su danas organizatori.

Kocić je nagradu dobila jednoglasnom odlukom žirija u kome su Goran Maksimović, Đorđe Despić, Branko Vraneš, Slađana Ilić i Vojislav Karanović, a biće joj uručena tradicionalno 16. maja u podne u Brankovini, rečeno je na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Upravnica Zadužbine "Desanka Maksimović" Svetlana Šeatović je rekla da se nagrada sastoji od bronzane statue u liku Maksimović, povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a Kocić će biti objavljene izabrane pesme, biće joj posvećen naučni skup i sa njega objavljen zbornik naučnih radova. 

U obrazloženju žirija ističe se da je Kocić prisutna u srpskoj književnosti duže od pet decenija, a da suština njene pesničke poetike "počiva na doživljaju jezika i njegove leksike kao onoga svestranog 'čuda', koje omogućava opstanak pojedinca i njegove duhovnosti, ali i naroda".

"Poezija Kocić istražuje jedan davni svet i život, a kroz te mitske slike razotkriva savremeni život i čovekovu sudbinu", ocenio je između ostalog žiri.

U odluci žirija se podseća na bogat opus Kocić, u kome su "Klopka za senku" (1982), "Oro oko grotla" (1990), "Pesme" (1993), "Gnezdo i kupola" (1995), "Vazdušne freske" (1999), "Lazareve lestve" (2003) i brojna druga dela poetske proze, poetsko-dramska i knjige ogleda, uključujući prevode ruskih pesnika.

Šeatović je najavila da će Zadužbina obeležiti 125 od rođenja Maksimović i 30 svog rada svečanom akademijom "Iza štita poezije" i izložbom "Moj svet" 15. maja (19:00) u NBS, kada će prvi put biti uručene zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima, koji su pomogli rad zadužbine i doprineli očuvanju lika i dela pesnikinje.

"Poezija Maksimović više nego ikada pre, sada kada smo najmanje očekivali, nudi nam štit ispod koga se možemo skloniti od demona današnjice, ispražnjenog sveta obesti i nasilja", istakla je Šeatović.  

Podsetivši da je zadužbina tokom tri decenije objavila preko 112 izdanja knjiga i digitalizovala rukopise pesnikinje, Šeatović je rekla da su povodom dvostrukog jubileja izašle knjige poezije Maksimović "Tražim pomilovanje", "Iza štita poezije" i "Šumska ljuljaška".

Autorka izložbe "Moj svet" Mirjana Stanišić rekla je da će prvi put biti izloženi nekoliko rukopisa Maksimović, "uključujući poslednju pesmu, nedavno pronađenu", naslovljenu "Početak pesme", kao i njene beležnice, prepiska i drugo. Izložbu prati katalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura