Aktuelno iz kulture

Edmund na pismima iz Velike Britanije: Kraljevska pošta specijalnim markama odaje počast "Crnoj Guji"

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2023

-

21:51

Edmund na pismima iz Velike Britanije: Kraljevska pošta specijalnim markama odaje počast "Crnoj Guji"
Crna Guja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pošta Velike Britanije najavila je predstavljanje 12 specijalnih poštanskih maraka kojima će obeležiti 40. godišnjicu od emitovanja prve epizode čuvenog sitkoma "Crna Guja" (Blackadder). 

Kultna serija iz osamdesetih koja je pokrivala različite periode istorije u četiri sezone prvi put je emitovana 15. juna 1983. godine i trajala je do 1989. 

Njeni autori su Ričard Kertis i Rouan Etkinson koji je igrao i glavnu ulogu. Serija je dobila Emi nagradu i važi za jedan od omiljenih britanskih sitkoma. 

Nove poštanske marke prikazivaće neke od nezaboravnih trenutaka iz serije u kojoj su, pored Etkinsona, igrali i Hju Lori, Stiven Fraj, Toni Robinson, Miranda Ričardson i drugi. Četiri predstavljaju portret Edmunda Crne Guje u različitim izdanjima, svaka iz druge epohe.

Kertis je rekao da ga jako zabavlja i oduševljava ova akcija Britanske kraljevske pošte. 

"Za Crnu Guju je veliko olakšanje da mu je glava na poštanskoj marki, umesto na drvenom kocu", našalio se on.

Pakovanje od 12 poštanskih maraka naći će se u prodaji 17. maja i koštaće oko 22 evra.

Iako danas važi za jednu od najboljih britanskih serija, producent Džon Lojd je svojevremeno ispričao, da je cela ekipa u početku bila uverena da je "Crna Guja" osuđena na propast.

"Ričard Kertis, Rouan Atkinson i ja smo bili mladi i ambiciozni. Mislili smo da možemo da ostvarimo sve što zamislimo, ali kada je serija krenula, ispostavilo se da je to bio preveliki zalogaj za nas", izjavio je on za britanski "Telegraf".

Budući da se prvi serijal bavi dešavanjima sa kraja srednjeg veka, scenografija i kostimi su bili vrlo zahtevni. 

"Uspomene na početak snimanja su prava noćna mora. Stajali smo tamo okruženi psima, konjima i vodom i smrzavali se. Pitali smo se šta smo to učinili ", rekao je Lojd.

Međutim, kako je serija odmicala, sve više gledalaca se interesovalo za nju, a i glumci su počeli da se zabavljaju na setu.

"To je bila jedinstvena kombinacija isplaniranih i spontanih elemenata. Rouan Atkinson i Toni Robinson, koji igra Boldrika, praktično su postali nerazdvojni", ispričao je producent.

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja