Aktuelno iz kulture

Miri Banjac uručen Specijalni Ernest na festivalu u Somboru

Komentari

Autor: Euronews

14/07/2021

-

09:55

Miri Banjac uručen Specijalni Ernest na festivalu u Somboru
Miri Banjac uručen Specijalni Ernest na festivalu u Somboru - Copyright Portal 025.rs/ Uroš Terzija

veličina teksta

Aa Aa

Treći somborski filmski festival otvoren je sinoć, 13. jula, u Atrijumu Gradske kuće u Somboru, a svečana ceremonija protekla je u znaku dodele nagrade "Specijalni Ernest" za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima legendarnoj glumici Miri Banjac.

"Čovek čiju ću nagradu večeras primiti je u stvari bila tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao jedan neizvestan put, ali on je mogao to da uradi jer u to vreme se slavila umetnost. On je imao prostor, a imao je duha da nasluti ono što će danas u kinematografiji biti veliko. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da na neki mali način budem dostojna tog velikog imena. Nadam se da će u istoriji biti zapisan crvenim slovima. U našim srcima on je to već uradio", kazala je Mira Banjac, primajući nagradu iz ruku Antonia Ratkovića, gradonačelnika Sombora.

Svečano otvaranje upotpunio je nastup umetnika Žarka Stepanova i benda "Bre", tokom kojeg je publika bila u prilici da čuje izvođenje numere "Ljubav i moda" iz istoimenog filma, a potom je bio prikazan film u čast Mire Banjac "Koncentriši se, baba" bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, u kome je legendarna srpska glumica u glavnoj ulozi.

"Ovaj festival posvećen je našem sugrađaninu Ernestu Bošnjaku, osnivaču jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji je u Somboru prepoznao evropski Holivud, čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u kreiranju sedme umetnosti. Ernest Bošnjak je sve nas zadužio da osvetlimo njegove vizije. Sledeći upravo te vizije stvorili smo Somborski filmski festival s namerom da vam njegovi programi pruže jedan poseban doživljaj koji će se pamtiti i zahvaljujući kome ćete ostati uz nas i tokom naredne godine", istakla je Vesna Šašić, direktor Somborskog filmskog festivala i Kulturnog centra "Laza Kostić".

Portal 025.rs/ Uroš Terzija

Kao u Holivudu: Mira Banjac prošetala Somborom u društvu Petra Strugara

Otvaranju je prisustvovao i Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, uz čiju podršku je realizovana programska celina Panorama švedskog filma.

"Uživam u srpskom filmu. Uživao sam, i još uživam, u jugoslovenskom filmu. Moj omiljeni film je `Ko to tamo peva`. Jako mi je drago da i vi želite da upoznate švedski film, i to ne samo Ingmara Bergmana", rekao je u svom govoru Jan Lundin.

Portal 025.rs/ Uroš Terzija

 

Prve festivalske večeri prikazani su i filmovi "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "Brit-Mari je bila tu" Tuve Novotni i "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića.

Festival traje do 16. jula, do kada će se na repertoaru naći 13 filmova u četiri selekcije, a posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, predstave i koncerti.

Portal 025.rs/ Uroš Terzija

 

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama: Glavni program, svečano zatvaranje, i koncert "Love Hunters" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, Panorama švedskog filma, filmovi "Porajmos" i "Žućko - priča o Radivoju Koraću" u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Komentari (0)

Kultura