Aktuelno iz kulture

"Iza štita poezije": Akademija povodom jubileja Desanke Maksimović i njene zadužbine

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

11:22

"Iza štita poezije": Akademija povodom jubileja Desanke Maksimović i njene zadužbine
"Iza štita poezije": Akademija povodom jubileja Desanke Maksimović i njene zadužbine - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Zadužbina Desanke Maksimović sinoć je svečanom akademijom "Iza štita poezije" u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) i izložbom "Moj svet" obeležila 125 godina od rođenja pesnikinje i tri decenije svog rada.

Akademija je počela minutom ćutanja u čast svih tragično nastradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca i Obrenovca.

U besedi koju su prisutni čuli u audio formatu zbog odsutnosti Ljubodraga Simovića, akademik je ocenio da su svi lirski junaci Maksimović "njeni brankovinski zemljaci, seljaci, žene, koje mese hleb, kovač, vodeničar, kopač bunara, prosjaci i jeretici".

"'Sav svemir je u meni', kazaće u jednoj od pesama, 'a sve je od mene veće'. Koja je to tačka na Zemlji sa koje treba krenuti i koliki je vrh na koji se treba popeti da bi se videlo ono što je videla Maksimović?", primetio je Simović.

Pozdravljajući prisutne, pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je istakla da se obeležavaju dve velika jubileja i da je Maksimović "srpska pesnikinja čija poezija ispunjava naše živote". 

"Da nacionalna pesnička kultura nema nikog drugog do Maksimović, ne bi bila siromašna ni mala", istakla je Vanušić.

Tanjug/Jadranka Ilić

Vladimir Pištalo

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je istakao da je haljina Maksimović, izložena u okviru postavke "Moj svet" u holu NBS "skromna, lepa i odražava njeno prisustvo". 

"Nikad nisam mislio da će 'Krvava bajka' biti aktuelizovana... počeli smo minutom ćutanja. Za sve nas je to šok", istakao je Pištalo. 

Ako su za Dobricu Ćosića govorili da je otac nacije, onda je Maksimović majka nacije, koja "odražava maternju svetlost", a Pištalo je dodao da je pesnikinju sa Brankom Ćopićem ujedinjavala - dobrota. 

Upravnica Zadužbine Desanke Maksimović, Svetlana Šeatović je istakla da je Maksimović fenomen srpske poezije i književnosti, posebna figura po obimu dela i njihovoj recepciji.
Šeatović je podsetila da prva pesma Maksimović datira još iz 1921. godine, a poslednju, nedavno otkrivenu i objavljenu, napisala je 1993. nekoliko dana pred smrt. 

"Pored svih estetskih vrednosti nesumnjivih, njeno delo je izraz najviših humanističkih načela", ocenila je Šeatović.

Zadužbina je tokom tri decenije objavila preko 112 izdanja knjiga i digitalizovala rukopise pesnikinje, a Šeatović je podsetila da su povodom dvostrukog jubileja izašle knjige poezije Maksimović "Tražim pomilovanje", "Iza štita poezije" i "Šumska ljuljaška".

Učenica Sara Janevska otpevala je i odsvirala za klavirom pesmu Maksimović "Šta li te spreči" koju je sama komponovala. U programu su učestvovali glumac Nebojša Milovanović, Dečija dramska grupa Radio Beograda, učenici Valjevske gimnazije i drugi.

Na akademiji su uručene prvi put zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima, koji su pomogli rad zadužbine i doprineli očuvanju lika i dela pesnikinje. 

Zahvalnice su dobili Ministarstvo kulture, NBS, Grad Valjevo, Matica Srpska, Valjevska gimnazija, Maitčna biblioteka Ljubomir Nenadović i Insttut za književnost i umetnosti, kao i brojni pojedinci među kojima su Simović, Pištalo i Miomir Petrović.

Tanjug

Književna nagrada "Desanka Maksimović" biće uručena Zlati Kocić 

Na izložbi "Moj svet" autorke Mirjana Stanišić prvi put je izloženo nekoliko rukopisa Maksimović, uključujući poslednju pesmu, nedavno pronađenu, naslovljenu "Početak pesme", kao i njene beležnice, prepiska i drugo. Izložbu prati katalog.

Književna nagrada "Desanka Maksimović" za 2023. godinu za ukupan doprinos srpskoj poeziji biće uručena Zlati Kocić na rođendan Maksimović, danas 16. maja u podne u Brankovini.

Kocić je rekla Tanjugu da joj nagrada mnogo znači i predstavlja joj ohrabrenje da se ide dalje, jer "rastemo sa tom poezijom, identifikujemo se od malih nogu i celog života se vraćamo".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu