Aktuelno iz kulture

"Vera u bolje sutra": Mladi umetnici Kosova i Metohije prvi put izložili radove u Narodnom muzeju Kosovske Mitrovice

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put publika u Kosovskoj Mitrovici ima priliku da u Narodnom muzeju vidi izložbu petnaest domaćih mladih umetnika u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije. 

Grafike, fotografije, digitalne grafike, pa čak i skulpture u kamenu, izloženi su u Narodnom muzeju Kosovske Mitrovice. Autori, novi članovi Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije, neki već poznati u svetu poznavalaca likovne umetnosti, a za neke će se tek čuti. Tematika: različita.

Goran Mihajlović, slikar iz Gnjilana, predstavlja svoj ciklus pejsaža iz mesta u kom živi.

"Mnogi pejzaži su rađeni po priči, oni su kasnije dobili neku svoju nadogradnju. Ne mora pejzaž u suštini da bude realan, kasnije dobija svoju nadrealnu nadogradnju u zavisnosti od vremena kad slikam", objašnjava umetnik.

Jovana Savić, umetnica iz Leposavića, bavi se u svojim radovima hrišćanskom simbolikom. 

"Zastupljeni su motivi koji su prepoznatljivi - lik majke Bogorodice, univerzalni motiv kruga, kao jednog motiva koji je nama ja mislim najvažniji. Večeras su izložene dve slike: 'Krst' i 'Majka Bogorodica', a na ostalim slikama zastupljeni su i motivi naših svetinja, Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani... To je neiscrpna inspiracija mog umetničkog i stvaralačkog poduhvata ovde na ovim prostorima", kaže Savić za Euronews Srbija.

Mladi umetnici, ponosni na ono što su postigli, svesni su da je pred njima još mnogo truda i rada na sebi.

Euronews Serbia

 

"Nadam se da ćemo mi mladi nastaviti da tom svojom stvaralačkom energijom širimo našu umetnost i to odavde sa prostora Kosova i Metohije", ističe Jovana.

U bolju budućnost veruje i Goran.

"Ne možemo reći da budućnost ne postoji, ona je pred nama, tako da možda je trenutno u nekom teškom vremenu ne samo ovde nego svuda u Srbiji, u svetu je možda bolje, ali mi idemo ka boljoj budućnosti", ističe umetnik.

Vera u bolje sutra za umetnost i umetnike postoji, volja i želja za stvaranjem takođe, a talenat je očigledan. Ipak, pomoć starijih je neophodna. Vesna Sekulić, predsednica Udruženja likovnih umetnosti Kosova i Metohije, obećava da će i u budućnosti podržavati njihov rad.

OFF: Nikola Ilić, Milan Dobrić, Maja Todić, Goran Mihajlović, Svetlana Milutinović, Nikolija Aleksić, Tanja Jovanović, Lazar Milošević, Vladimir Antić, Branka Lalić, Miloš Šarić, Кatarina Pavlović, Jovana Savić, Nataša Gvozdović Matović i Zvezdana Gerić, mladi grafičari, slikari, vajari, grafički dizajneri, imena su za koja je svet umetnosti već bogatiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura