Aktuelno iz kulture

Sve je nestalo preko noći: Lopovi pokrali sve radove sa izložbe u Zagrebu

Komentari

Autor: Jutarnji list

17/05/2023

-

21:21

Sve je nestalo preko noći: Lopovi pokrali sve radove sa izložbe u Zagrebu
Sve je nestalo preko noći: Lopovi pokrali sve radove sa izložbe u Zagrebu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svi panoi na zagrebačkoj izložbi fotografa Željka Koprolčeca i slikara Duška Šibla pod nazivom "Opasno crvena" nestali su preko noći, piše Jutarnji list.

Prvi put u istoriji, baš svi printovi izloženi ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu ukradeni su, a Koprolčec kaže da je tako nešto nečuveno.

"Sve je preko noći pokradeno, veliki specijalni panoi. Slike su bile isprintane na plastici koja podnosi kišu. Deset panoa je bilo, s obe strane rad - dvadeset naših radova. Bilo je zašrafljeno s osam šrafova, a izbili su ih iz okvira", rekao je umetnik za hrvatski list, dodavši da su o slučaju obavešteni i policija i Ministarstvo kulture i medija.  

"U centru grada se dogodio kulturocid, kod Hrvatskog narodnog kazališta. Obično se krade jedan rad, dva. A sada čitava izložba. To je sramota, skandal koji bi trebao imati društvenu osudu", dodao je Koprolčec.

Izložba se sastojala od fotografija aktova, na kojima je različitim nijansama crvene boje intervenisao slikar. Jedna od upečatljivijih je akt, uspravna je fotografija gde i šešir, i haljinu, i cipele modela oblikuje crvena boja. Mirko Ilić pisao je i predgovor i primetio: "Dok Koprolčec u svom fotografskom pristupu preuzima totalnu kontrolu nad svim procesima kreiranja fotografije, boje su minimalne, nema pokreta modela, odnosno jedini je pokret svetlo koje putuje po oblinama tela. Pristup Duška Šibla je obrnut. Sve je naizgled ostavljeno slučaju, on pleše s linijama..."

Duško Šibl je za Jutarnji rekao da je trenutno u Sloveniji gde postavlja novu izložbu, ali da je u šoku zbog vesti iz Zagreba. 

"Planirali smo izložbu da pokažemo i u Splitu. Srećom, postoje nadzorne kamere. Nisam siguran što da mislim, je li to i neka vrsta komplimenta našem radu. U svakom je slučaju reč o vandalizmu", rekao je umetnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura