Aktuelno iz kulture

Slika vraćena u nemački muzej četiri decenije nakon krađe možda je ipak zaboravljeno Rembrantovo delo

Komentari

Autor: Art Newspaper

07/11/2021

-

07:59

Slika vraćena u nemački muzej četiri decenije nakon krađe možda je ipak zaboravljeno Rembrantovo delo
Slika vraćena u nemački muzej četiri decenije nakon krađe možda je ipak zaboravljeno Rembrantovo delo - Copyright profimedia/Martin Schutt/dpa-Zentralbild/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Pet slika starih majstora vraćeno je u januaru prošle godine u muzej Dukal u nemačkom gradu Gota, iz kog su ukradene pre četiri decenije. Kustosi muzeja sada imaju razloga da veruju da je jedan od tih radova, holandski portret čoveka s bradom, možda mnogo vredniji, nego što su ranije mislili. 

U katalogu povodom izložbe na kojoj su predstavljene vraćene slike, navode se sumnje istoričara umetnosti da je jednu od slika možda ipak naslikao čuveni holandski majstor i jedan od najvećih slikara u istoriji umetnosti Rembrant Harmenson van Rajn (1606-1669).

Ranije se mislilo da je sliku nastalu između 1629. i 1632. naslikao Rembrantov učenik Ferdinand Bol, a zatim je pripisivana Janu Livensu. Međutim, najnovije analize isključile su te mogućnosti.

"To je pitanje interpretacije. Sa sigurnošću tvrdimo da potiče iz Rembrantovog studija. Pitanje je samo koliko je to Rembrantova slika, a koliko slika njegovih učenika", kaže kustos izložbe Timo Tramper za Art Newspaper.

"Već smo konsultovali mnoge kolege. Polovina njih kaže: 'Ne, to nije Rembrant, nego neko od njegovih učenika'. Druga polovina misli da je to interesantna teorija i ništa ne mogu da isključe", dodao je on.

Razlog za sumnju bila je postavka slike, vidljiva pod rendgenom, kao i kvalitet kompozicije. Pažnju istraživača privukla je i sličnost ovog portreta sa onim koji se čuva u Harvardskom umetničkom muzeju u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ima i Rembrantov potpis. Ta harvardska slika datirana je na 1632. godinu, što znači da je nastala posle verzije iz Dukala. Ukoliko se ispostavi da je reč o Rembrantovoj slici, onda je vrlo verovatno da je ona iz Harvarda njena kopija.

Ipak, moraćemo da sačekamo na razotkrivanje ove misterije, jer naučnici koji nastavljaju da proučavaju ovo delo, svoja otkrića zvanično planiraju da predstave tek na međunarodnoj konferenciji posvećenoj umetniku uoči velike izložbe posvećene Rembrantu u Goti 2027. godine.

Pored portreta čoveka sa bradom, 1979. godine iz muzeja su ukradene i slike Fransa Halsa i Hansa Holbajna Starijeg, kopija Van Dajkovog autoportreta, koju je dovršio jedan od njegovih savremenika i pejzaž koji potiče iz studija Jana Brojgela Starijeg. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura