Aktuelno iz kulture

Pesme Danila Kiša objavljene i na italijanskom jeziku

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

10:36

Pesme Danila Kiša objavljene i na italijanskom jeziku
Fotodokumentacija Arhipelag - Copyright Fotodokumentacija Arhipelag

veličina teksta

Aa Aa

Pesme Danila Kiša objavljene su na italijanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće "Ibis FinisTerrae" iz Pavije u ediciji "Meteori", saopštila je beogradska izdavačka kuća Arhipelag.  

Knjiga je objavljena u prevodu Margarete Karbonaro i Slava Žerca.

Od ukupno trideset pet pesama koliko je Kiš napisao, u italijanskom izdanju, pod naslovom "Pesme", objavljeno je dvadeset sedam, počev s ranim pesmama "Zapis na listu", "Sjutra", "Pjesma Jevrejki" i "Biografija", preko pesama pisanih između 1961. i 1966. godine kakve su "Zlatna kiša", "Nad Londonom neće biti kiše", "Ruža: Saint-Exupery" i "Đubrište", do poslednje Kišove pesme "Na vest o smrti M. T.", koja je napisana nekoliko meseci pre piščeve smrti.

Knjige u prestižnoj ediciji "Meteori" objavljuju se dvojezično, pa je tako i ovo izdanje Kišovih pesama objavljeno dvojezično, na srpskom i italijanskom jeziku. 

Pre poezije Danila Kiša, u ovoj ediciji objavljena su dvojezična izdanja poezije Tomasa Bernharda, Vilijama Karlosa Vilijamsa, Rozmari Valdrop ili Elze Lasker Šiler.

Srpsko izdanje sabranih Kišovih pesama objavljeno je u knjizi "Pesme, Elektra" koju je u okviru Dela Danila Kiša u izdanju Arhipelaga priredila Mirjana Miočinović.

Italijansko izdanje Kišovih pesama objavljeno je prema ovom izdanju Arhipelaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura