Aktuelno iz kulture

Sto godina od smrti prve prave zvezde: Ko je bila Sara Bernar, glumica koja je razumela moć slave

Komentari

Autor: Smithsonian Magazine

23/05/2023

-

07:21

Sto godina od smrti prve prave zvezde: Ko je bila Sara Bernar, glumica koja je razumela moć slave
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno jednog veka preminula je prva moderna zvezda - glumica Sara Bernar, a u njenu čast otvorena je nova izložba u Maloj palati u Parizu. 

Nazvana "Sarah Bernhardt: And the Woman Created the Star", izložba obuhvata gotovo 400 predmeta, uključujući postere, slike, skulpture i kostime slavne glumice. 

"Sara Bernar bila je više od poznate glumice. Bila je jedna od prvih zvezda. Bila je preduzetnica, modna ikona, vajarka, pozorišna rediteljka, vizionarka i kurtizana. Rušila je granice roda", objasnila je jedna od kustoskinja izložbe Stefani Čentaruti za AP.

Profimedia

 

Do ranih dvadesetih godina, Bernar čija je majka bila kurtizana, shvatila je da je scena njena strast. Upisala je glumačku školu i dobijala manje uloge u različitim produkcijama. Pažnju je privukla u Fransoa Kopea "Prolaznik" 1869. i počela redovno da se pojavljuje na sceni "Komedi fransez" pozorišta gde je igrala kultne uloge poput Jovanke Orleanke, Kleopatre i Fedre.

Njena jaka ličnost bila je vidljiva kako u njenoj karijeri, tako i u privatnom životu. Tereza ​​Rebek, koja je napisala dramu o njenoj ulozi u "Hamletu", rekla je svojevremeno da je glumica "bila neko ko je zahtevao pravo da bude izuzetan". Ona je naime igrala samog Hamleta i to davne 1899. a to čak nije bio i jedini put da igra muški lik. 

Profimedia

 

"Govorila je da joj uloge koje se daju ženama nisu dovoljno interesantne i nije mogla da iskaže sve svoje talente igrajući ih, tako da je igrala mnoge muške uloge. Bila je ispred svog vremena", kaže Čentaruti. 

Bernar je nosila pantalone u javnosti, kada je to ženama bilo zakonom zabranjeno, a čak bila i u ljubavnoj vezi sa umetnicom Luiz Abemom. Nikada se nije krila od očiju javnosti, čak i kada su njeni postupci smatrani nedoličnim. Kada je dobila vanbračnog sina, dala mu je svoje prezime i javno govorila o sebi kao i samohranoj majci. Istovremeno je svoju popularnost i moć privlačenja pažnje umela da unovči, pozirajući za reklamne postere i promovišući različite brendove. 

Profimedia

 

"Definitivno je razumela moć imidža, marketinga i trenda, čak i kad joj to nije laskalo", objasnila je Čentaruti, piše Smithsonian Magazine.

Njen pristup se pokazao kao pun pogodak - novinari su je pratili svuda, a obožavaoci tražili autograme. Do njene smrti u 78. godini života, igrala je i u pozorištu i u filmovima, putovala na svih pet kontinenata i privukla pažnju čak i velikana kao što su Oskar Vajld i Mark Tven.

Profimedia

 

Iako su poznati ljudi uvek postojali, Bernar je modernizovala status zvezde, jer je razumela da poznati imaju moć zahvaljujući svom odnosu sa publikom i medijima.

Komentari (0)

Kultura