Aktuelno iz kulture

10 "ludih" priča o zvezdama nemih filmova

Komentari

Autor: Euronews Srbija / List Verse

12/01/2022

-

07:05

10 "ludih" priča o zvezdama nemih filmova
10 "ludih" priča o zvezdama nemih filmova - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

U eri nemih filmova, još nisu postojali bezbednosni propisi za glumce i osoblje na snimanjima, tako da su se na setovima događale potpuno lude situacije.

Pored toga, život i smrt nekih zvezda okruženi su misterijama koje ni dan danas nisu razjašnjene.

Predstavljamo vam neke od "najluđih" priča o nemim filmovima i njihovim najpoznatijim glumcima:

Neustrašivi pilot Ormer Loklir

Zeleni ekran, mehanička oprema i specijalni efekti pomažu glumcima i glumicama koji nemaju baš nikakve kvalifikacije da izgledaju kao da upravljaju borbenim avionima, ali nekada davno, u eri nemih filmova, sve su morali da rade sami.

To nas vodi do Ormera Loklira, jednog od najpoznatijih glumaca pilota svih vremena, koji je prvi šetnju po krilima aviona.

Nakon što je stekao slavu u "The Great Air Robbery" iz 1919. njegova neustrašivost mu je došla glave na snimanju filma "Skywayman". Na poslednjem danu snimanja poginuli su i on i njegov kopilot.

Iako nijedan od tih filmova nije sačuvan, nema sumnje da će jedan od najpoznatijih glumaca i kaskadera ere nemih filmova sigurno ostati upamćen.

Sumanute vratolomije

Dubleri su danas glavni deo filmske industrije, ali Baster Kiton jedan je od najboljih primera njihove neophodnosti.

Kiton je bio poznat po nekim od najluđih vratolomija u istoriji kinematografije Ne samo da je izvodio opasne scene, automobilske sudare, eksplozije i tuče, nego je jednom prilikom na njega bačena cela kuća.

Srećom, stajao je tačno na mestu gde je bio prozor i uspeo da preživi tu scenu, koja je ovekovečena u filmu "Steamboat Bill" iz 1928.

Visoka cena plave kose

Tridesetih godina prošlog veka Džin "Bejbi" Harlou bila je jedna od najpoznatijih glumica nemog filma. Ona je postala poznata nakon što je slučajno stupila u kontakt sa čelnicima studija "Foks" dok je vozila prijateljicu na audicije.

Lepotica, koja je snimila niz popularnih filmova, od kojih je najpoznatiji "Platinum Blonde" (1931), inspirisala je mnoge žene širom sveta da posvetljuju kosu i liče na nju.

U to vreme, izbeljivanje se radilo teškim hemikalijama, kao što su amonijak i izbeljivač u kombinaciji sa sapunom, ali to nije jedina "luda" stvar kada je reč o Harlou.

Naime, ona je imala veze sa mafijom, a njen drugi muž pronađen je mrtav sa prostrelnom ranom u glavi nedugo nakon njihovog venčanja.

"Latino zavodnik"

Rudolf Valentino bio je jedan od najvećih glumaca svoje epohe. Poreklom iz Italije, stekao je veliku bazu obožavalaca, naročito žena i bio je jedan od prvih muških seks simbola u filmskoj industriji.

Zapravo, sinonim za velike ljubavnike "latino zavodnik" skovan je upravo za njega.

Međutim, tek nekoliko decenija nakon njegove smrti, otkriveno je da je bio gej.

On je to za života poricao, što zbog tabua koji je u to vreme važio za različite seksualne orijentacije, što zbog toga što bi mu to sigurno uništilo karijeru "latino zavodnika".

Ko je kriv za smrt Telme Tod?

Telma Tod bila je zvezda komedija dvadesetih i tridesetih godina, ali je tragično nastradala 1935. kada je imala samo 29 godina.

Njeno beživotno telo pronađeno je u njenom automobilu, a zvanični izveštaj autopsije navodi da se glumica ubila.

Međutim, to nije zaustavilo niz spekulacija da je ona zapravo ubijena.

To je podgrejao i članak objavljen u Čikago Tribjunu.

"I dok je porota presudila da je Tod počinila samoubistvo, nije mogla da objasni njen slomljen nos, modrice oko vrata ni polomljena rebra. Izgleda da porota smatra da je Tod sebe samu pretukla na smrt", stoji u tom listu.

Taj tekst u kombinaciji sa nezvaničnim tvrdnjama da je nivo alkohola u krvi žrtve bio neprirodno visok i da je nađena sa čistim cipelama na nogama, uprkos tome što je morala da pređe nekoliko desetina metara po blatu do garaže gde je bio parkiran njen automobil, ostavili su sumnje da glumica ipak nije naudila sama sebi.

Državni neprijatelj - Čarli Čaplin

Čarli Čaplin bio je jedna od najvećih zvezda nemih filmova.

Talentovani glumac, komičar i igrač, međutim, za vlasti Sjedinjenih Američkih Država, bio je ništa više od običnog komuniste.

Zapravo, Čaplin je bio jedna od prvih zvezda koje su dospele na američku "crnu listu".

Njegovo odbijanje da odgovori na bilo koje pitanje o svojim političkim gledištima zvanično je proglašeno za rizik po bezbednost, a on obeležen kao "boljševik".

Nakon što mu je zabranjeno da dolazi na teritoriju SAD, ostatak života proveo je u Švajcarskoj, gde je i umro.

"Vikend sa mrtvacem"

Džon Barimor bio je poznati pozorišni i filmski glumac, koji je umro 1942. od posledica alkoholizma.

Međutim, nije njegov život ono što čini priču o ovoj zvezdi nemih filmova neobičnom, nego njegova smrt.

Naime, Barimorovi prijatelji, među kojima je bio i legendarni reditelj Raul Volš, ukrali su njegovo telo iz mrtvačnice i odneli ga u kuću ništa manje poznatog glumca Erola Flina, kako bi ga uplašili.

Iako su neki izvori demantovali da se ta podvala ikad dogodila, Džonova unuka Dru Barimor, koja je i sama poznata glumica, potvrdila je da je priča istinita.

Rosko Arbakl - ubica ili žrtva?

U zavisnosti od toga koga pitate, Rosko Arbakl, poznat i kao "Feti", bio je ili nasilni ubica ili žrtva problematične žene.

U svakom slučaju, njegova karijera pala je u senku velikog skandala, jer je optužen da je silovao i ubio glumicu Virdžiniju Rape.

Dok je prisustvovala žurci koju je organizovao upravo glumac, Rape se požalila da se ne oseća dobro i odvedena je u bolnicu.

Tamo je optužila Arbakla da ju je silovao i tri dana kasnije umrla.

To je izazvalo pravu buru u javnosti, a zatim i čak tri suđenja.

Na posletku, sve tvrdnje su odbačene, a jedan od sudija mu se čak i javno izvinio, ali je za njegovu karijeru svejedno bilo kasno.

Misteriozno ubistvo Vilijama Dezmonda Tejlora

Niko još sa sigurnošću ne zna kako je nastradao Vilijam Dezmond Tejlor, a verovatno nikad neće ni znati.

To je zato što je svaki detalj priče o njemu, potpuno neverovatan.

Naime, telo glumca pronađeno je 2. februara 1922. u njegovom bungalovu u Alvarado apartmanima u Los Anđelesu, a neko ko se predstavio kao doktor je prišao i izjavio da je Telor umro od unutrašnjeg krvarenja.

Međutim, istog lekara niko nikad više nije video, a naknadno su forenzičari utvrdili da je Tejlor upucan najmanje jednom u leđa i to malokalibarskim pištoljem, koji nije pronađen.

Najskuplja scena u nemim filmovima

Još jedna "luda" priča o zvezdama nemih filmova vezana je za Bastera Kitona i njegov film "General".

Naime, scena sudara voza iz tog ostvarenja važi za najskuplju ikada snimljenu u nekom nemom filmu.

Kiton, koji je igrao u tom filmu i režirao ga, imao je budžet od oko 750.000 dolara, što je ekvivalentno današnjim 12 miliona, a on je odlučio da potroši najveći deo tog iznosa na samo jednu scenu.

U njoj jedan voz pokušava da pređe zapaljeni most, ali pada u reku.

Kao i svi kadrovi u eri nemih filmova, sve u toj sceni je stvarno, što znači da je Kiton kupio voz, a onda ga demolirao.

Pošto je imao samo jednu šansu da snimi taj trenutak, postavio je šest kamera, kako bi osigurao da makar jedna snimi ono što se dešava.

Komentari (0)

Kultura