Aktuelno iz kulture

Da li je ovo zaista "najgori film svih vremena"?

Komentari

Autor: BBC

11/01/2022

-

07:39

Da li je ovo zaista "najgori film svih vremena"?
Da li je ovo zaista "najgori film svih vremena"? - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Knjiga pod nazivom "Pedeset najgorih filmova svih vremena" autora Harija Medveda i Rendija Drajfusa objavljena je davne 1978. godine. Među ostvarenjima koja su našla svoje mesto na njenim stranicama bili su "Dolina lutaka" i "Robot čudovište", kao i "Omen", ali su pisci znali da verovatno postoji još mnogo naslova koji zaslužuju da se nađu u jednoj takvoj zbirci.

Zato su u njene strane uključili i formular za svoje čitaoce, u kom su ih pozvali da ispišu koji su prema njihovom mišljenju najgori filmovi ikada snimljeni i da im taj papir potom pošalju.

Jedan film našao se na gotovo 400 tih formulara - "Plan 9 from Outer Space" (kod nas preveden kao "Plan 9 iz svemira").

Film koji je napisao, režirao i producirao Edvard D. Vud Mlađi, poznatiji kao Ed Vud, hibrid je naučne fantastike i horora u niskobudžetnoj produkciji i govori o vanzemaljcima koji krstare nebom iznad Sjedinjenih Američkih Država i oživljavaju mrtve sa jednog lokalnog groblja.

To ostvarenje gotovo da nije imalo bioskopsku publiku, nakon što je premijerno prikazano u Los Anđelesu 1957. godine, ali je šezdesetih pronašao svoje sledbenike putem televizije.

Medved i Drajfus poslušali su njihove glasove i stavili ovo ostvarenje na prvo mesto svog nastavka nazvanog "The Golden Turkey Awards", proglasivši "Plan 9 iz svemira" "najgorim filmom svih vremena".

Ta neslavna titula se zadržala, a među ljubiteljima sedme umetnosti koji uživaju u lošim filmovima, podjednako kao u dobrim, ostvarenje je postalo "obavezno štivo".

Film je stekao status kultnog, a njegovi fanovi pisali su scenarija za nezvanični nastavak i postavljali čak i pozorišne predstave na osnovu njega.

BBC piše da je to ostvarenje više od 60 godina nakon njegove premijere postao oličenje "kinematografskog užasa".

Džejmi Sekston, jedan od urednika "The Routledge Companion to Cult Cinema" ispričao je za taj portal da je teško utvrditi šta je to što neke loše filmove čini zabavnim, za razliku od onih koji su "negledljivi".

"Loši, ali zabavni filmovi, na spektakularan način odstupaju od filmskih konvencija. Ono što ih čini urnebesnim je jaz između ambicije i postignuća", smatra on.

"Plan 9 iz svemira" tako nije samo loš film, nego i pokazna vežba za buduće stvaraoce u tome šta ne treba raditi prilikom snimanja. 

Jedan od najneobičnijih aspekata ovog filma je Vudovo potpuno odstupanje od kontinuiteta. On je pravio rezove između svojih niskobudžetnih kadrova i profesionalnih, kupljenih snimaka gradova i vojski ignorišući činjenicu da se oni uopšte ne poklapaju.

Promo

 

Ipak, jedna od najvećih nekonzistencija u ovom filmu tiče se glumačke podele. Naime, jednog od zombija igra Bela Lugosi, legenda horora koji je decenijama sinonim za Drakulu, ali ga u nekoliko drugih scena igra neko mnogo viši i s manje kose. Reč je o kiropraktičaru Vudove žene, koji je držao plašt preko lica, nadajući se da gledaoci neće primetiti razliku između njega i njegovog prethodnika. 

Ispostavilo se da je Vud snimio nekoliko kratkih scena sa Lugosijem neposredno pre smrti glumca 1956. godine i odlučio da celi film izgradi oko njih.

Čak i nakon što je taj glumac napustio ovaj svet, njegovo kratko prisustvo u nekim od scena osiguralo je filmu finansije, mada je najveći deo novca Vud dobio od Južne baptističke crkve, pod uslovom da svi članovi filmske ekipe budu kršteni.

Ali ono što ovom filmu daje "romantičnu privlačnost", smatra Sekston, je to što "Plan 9" nije bio neki cinični filmski eksperiment, nego ekscentrično delo iz ljubavi. 

"'Plan 9 iz svemira' možda neuspeh, ali zato herojski", zaključuje BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura