Aktuelno iz kulture

"Da li se usuđujete da se odreknete kontrole?": Filmski festival u Geteborgu podvrgava publiku hipnozi

Komentari

Autor: Independent

04/01/2022

-

12:27

"Da li se usuđujete da se odreknete kontrole?": Filmski festival u Geteborgu podvrgava publiku hipnozi
"Da li se usuđujete da se odreknete kontrole?": Filmski festival u Geteborgu podvrgava publiku hipnozi - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Švedski Filmski festival u Geteborgu poznat je po društvenim eksperimentima koje sprovodi na svojoj publici, a tako će biti i u ovogodišnjem izdanju.

Festival će isprobati "masovnu hipnozu" na svojim posetiocima, kako bi proverio da li može da "transformiše stanje uma publike u skladu sa temom i raspoloženjem" koji vladaju u svakom od filmova.

Filmovi koji bi trebalo da budu prikazani su "Memoria" Apičatponga Virasetakula sa Tildon Svinton u glavnoj ulozi, kao i psihološki triler "Speak No Evil" Kristijana Tafdrupa.

Umetnički direktor festivala Jonas Holmberg kaže da će ovaj eksperiment "otvoriti pitanja o pokornosti, transgresiji i kontroli".

U trejleru za "Hipnotički bioskop", potencijalne posetioce pitaju: "Da li se usuđujete da se odreknete kontrole?" 

Ranijih godina publika u Geteborgu podvrgavana je eksperimentima kao što je zaključavanje u kovčege, kako bi se testirale njihove granice klaustrofobičnosti, a jedan od posetilaca ispitivao je koliko dugo može da provede u društvenoj izolaciji, tako što je proveo celu nedelju sam na pustom ostrvu u Severnom moru.

Taj entuzijasta koji se dobrovoljno prijavio za eksperiment Festivala u Geteborgu, spavao je u nekadašnjem svetioniku Pater Noster na ostrvu Hamneskar adaptiranom u luksuzni smeštaj i bioskop.

Od njega se zahtevalo da na ostrvo ne nosi kompjuter, telefon, pa čak ni knjigu. Mogao je samo da gleda talase i knjige.

Ovogodišnji festival počinje 28. januara i biće prikazano više od 200 filmova iz 80 zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura