Aktuelno iz kulture

Deset najboljih alternativa prazničnim filmovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/01/2022

-

08:01

Deset najboljih alternativa prazničnim filmovima
Deset najboljih alternativa prazničnim filmovima - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Svakog januara na tv kanalima i u preporukama na striming servisima možemo videti izobilje prazničnih naslova, slične tematike. 

Ali ako vam je dosadilo da u novogodišnjim čarolijama uživate uz "Sam u kući", "U stvari ljubav" ili ostalim naslovima koji su već decenijama na redovnom repertoaru oko Nove godine, možete se vratiti ovim klasicima, koji su samo igrom slučaja povezani sa prazničnim periodom.

Predstavljamo vam deset najboljih alternativa božićnim i novogodišnjim filmovima:

"Umri muški" (1988)

Originalni film "Umri muški" odvija se u Los Anđelesu u vreme Božića, dok se u korporaciji Nakatomi održava velika žurka. Zabava se pretvara u pakao kada u zgradu upadnu teroristi predvođeni Hansom Gruberom i goste uzmu za taoce.

U međuvremenu, u grad stiže njujorški policajac Džon Meklejn kako bi pokušao da izgladi odnose sa suprugom Holi, s kojom se ne slaže baš najbolje. 

Na Gruberovu nesreću, Holi se nalazi među njegovim taocima, a uprkos upozorenju policije da se ne meša u otimicu, Džon kreće u spasavanje supruge. 

"Povratak Betmena" (1992)

Tim Barton poznat je po svojim pomalo mračnim i neobičnim pričama, pa ni ovaj film o Betmenu nije izuzetak.

Majkl Kiton igra "čoveka šišmiša", koji se bori protiv zločina u vreme praznika. 

Betmen pokušava da razotkrije prljave planove novog kandidata za gradonačelnika - zlikovca Pingvina i njegovog pomoćnika, korumpiranog biznismena Maksa Šreka.

Istovremeno, Betmen mora da se bori da očuva svoju poljuljanu reputaciju i otkrije stvarne motive misteriozne "Žene Mačke".

Iako je ova ekranizacija svojevremeno dočekana s velikim negodovanjem ljubitelja popularnih stripova o maskiranom osvetniku, s vremenom je dobila kultni status i sada važi za jedan od najboljih filmova o Betmenu.

"Kolo sreće" (1983)

Bezvremena komedija "Kolo sreće" sa Edijem Marfijem, Denom Ejkrojdom i Džejmi Li Kertis na trenutke podseća na tipične praznične filmove, ali je i mnogo više od toga.

Marfi igra sitnog prevaranta koji neočekivano dobija priliku da zameni mesta sa uspešnim brokerom na berzi. Međutim, ni jedan od njih u početku ne shvataku da su žrtve neumesne šale bahatih milionera (Don Ameke i Ralf Belami) koji se iz zabave poigravaju sa životima drugih.

Jedna od najlegendarnijih scena u ovom filmu je kada Ejkrojdov lik kao Deda Mraz, upada na božićni prijem u svojoj nekadašnjoj firmi.

"Smrtonosno oružje" (1987)

Rodžer (Deni Glover) je iskusni policajac kom do penzije nedostaje tek nekoliko godina, detektiv s besprekornim dosijeom i toplim domom. On dobija partnera Martina (Mel Gibson) koji je njegova sušta suprotnost, čovek kog kolege zovu "smrtonosnim oružjem", a koji je od smrti supruge još nestabilniji. 

Njih dvojica prinuđeni su da rade zajedno, istražujući ubistvo prostitutke koja je bila ćerka Rodžerovog prijatelja. Istraga ih vodi do međunarodne grupe visoko pozicioniranih kriminalaca.

"Nevaljali Deda Mraz" (2003)

Ovaj film ima previše crnog humora da bismo ga smatrali prazničnim filmom. Vili Stouk kog igra Bili Bob Tornton je ogorčen, nevaspitan, prost i namrgođen, a uz to je i lopov koji se pred Božić udružuje sa svojim prijateljem Markusom, kako bi izveli specijalnu prevaru.

On se zapošljava kao Deda Mraz u lokalnom tržnom centru, a posao koristi da pljačka vrednu robu. Iako svoju prevaru vešto izvode iz godine u godinu, jedan dečak koji ulazi u njihov život, menja sve.

"U Brižu" (2008)

Film koji je ponegde preveden i kao "Gangsteri na odmoru" je crna komedija režisera i scenariste Martina Makdone iz 2008. godine. 

Radnja filma prati dvojicu plaćenih ubica koji se skrivaju u belgijskom gradu Brižu pošto je jedan njihov zadatak pošao naopako. Iako je to grad u kom je praznično vreme magično lepo, to je poslednje mesto na kom bi oni želeli da budu.

Makdoni je ovaj film doneo nagradu Bafta za najbolji originalni scenario, kao i nominaciju za Oskara u istoj kategoriji, a Farel i Glison bili su nominovani za nagradu Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u komediji, koju je na kraju osvojio Farel.

"Širom zatvorenih očiju" (1999)

"Širom zatvorenih očiju" je još jedan film na ovoj listi koji nećete moći da gledate s decom. U ovom Kjubrikovom ostvarenju Tom Kruz i Nikol Kidman glume bračni par koji je pozvan na božićnu zabavu koju je uriličio bogati, neobični biznismen Vikor Zigler (Sidni Polak).

Provokativni razogovori i neozbiljni flert, počinju da bude sumnju između supružnika, koji kasnije jedno drugom priznaju svoje najskrivenije želje. 

Međutim, šta zaista žele, ponekad mogu da vide samo zatvorenih očiju.

"Edvard Makazoruki" (1990)

Edvard (Džoni Dep) je životno delo pronalazača (Vinsent Prajs) koji u mnogome podseća na obične mladiće, ali ga od svih razlikuju njegove šake - umesto prstiju, on ima sečiva.

Iako je to trebalo da bude samo privremeno rešenje njegovog tvorca, on neočekivano umire, pre nego što svom "sinu" uspe da napravi prave ruke.

Iako ga u početku društvo prihvata uprkos njegovoj različitosti, praznična sezona otvara sasvim nove probleme u životu mladog Edvarda.

"Poverljivo iz L.A." (1997)

Radnja ovog filma je smeštena u pedesete godine 20. veka kada je Los Anđeles bio pun velelepnih vila, uzavrelih noćnih klubova, centar korupcije i opasnih strasti. 

Jezivo masovno ubistvo nikog ne ostavlja ravnodušnim a pogotovo ne trojicu detektiva koji, svako iz nekog ličnog razloga, želi da reši slučaj.

"Zvezdana" postava koju čine Rasel Krou, Kevin Spejsi, Gaj Pirs, Kim Bejsinger, samo je jedan od razloga zbog kojih bi ovom "nebožićnom" filmu trebalo da date šansu.

"Krampus" (2015)

Nisu svuda na svetu božićne tradicije vezane za dobroćudnog deku u crvenom odelu, koji daruje dobru decu u celom svetu. 

Krampus je mitsko biće iz alspkog folklora koje tokom praznika plaši decu koja nisu bila dobra. Možda je zato i najbolja alternativa uobičajenim prazničnim ostvarenjima film "Krampus" iz 2015. koji će se dopasti ljubiteljima horora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura