Aktuelno iz kulture

"O nežnosti, snovima i odgovornosti": Srbija u dve kategorije nastupa na predstojećem Praškom kvadrijenalu

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2023

-

07:40

"O nežnosti, snovima i odgovornosti": Srbija u dve kategorije nastupa na predstojećem Praškom kvadrijenalu
"O nežnosti, snovima i odgovornosti": Srbija u dve kategorije nastupa na predstojećem Praškom kvadrijenalu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora "Praška tržnica" (Pražska tržnice), od 8. do 18. juna, Srbija će nastupiti u kategorijama Sekcije zemalja i regiona i Studentske izložbe, najavili su organizatori.

Zajednička tema nastupa Srbije u dve kategorije kvadrijenala je "O nežnosti, snovima i odgovornosti", a oslonac promišljanja srpske Nacionalne postavke i Studentske izložbe je u problemskom pristupu i tematizaciji rada, saopštio je Muzej primenjene umetnosti (MPU).

"Nacionalna postavka 'Moonshine piano' koncipirana je kao višeslojna 'pripovedačka mašina' koja uključuje značajne predstavnike savremene pozorišne (i ne pozorišne) scene u Srbiji, u razvoj novih narativa zasnovanih na specifičnim artefaktima", kaže se u saopštenju. 

Iz MPU navode da je centralni element postavke vrsta hibridnog "rekvizita za razgovor", stvorenog od odbačenog klavira i mikro-destilerije, "čiji je primarni zadatak da proizvede okvir za fiktivno pripovedanje između domaćina, gostiju i publike". 

Kustos postavke "Moonshine piano", izabran na javnom konkursu, je Miodrag Kuč, arhitekta i scenski dizajner koji živi i radi između Berlina i Novog Sada.

"Studentska izložba 'Sanjarenje' koncipirana je kao zajednički umetnički rad 15 studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih putem javnog konkursa. Rad u formi performativne instalacije bavi se transakcijom snova", saopštio je MPU.

Kustoski tim čine Aleksandra Pešterac i Daniela Dimitrovska iz Fakulteta tehničkih nauka, Pavle Dinulović iz Fakulteta dramskih umetnosti, Ninoslava Vićentić iz Fakulteta primenjene umetnosti i Andrea Palašti iz Akademije umetnosti Novi Sad.

Tu su i Pavle Stamenović iz Arhitektonskog fakulteta Beograd, Natalija Bogdanović iz "FILUM" Kragujevac, a mentorski tim čine Maja Vilić, Vladimir Savić i Maša Seničić.

Organizatori nastupa Srbije u Pragu su MPU i Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu - OISTAT centar za Srbiju, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije.

Komesari-kustosi nastupa su direktorka MPU Biljana Jotić i profesorka novosadskog Fakulteta tahničkih nauka Tatjana Dadić Dinulović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura