Život

Valentina pravi minijaturne kuće kao iz bajke, a za izradu samo jedne i to manje treba i do mesec dana

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

30/06/2021

-

07:50

Valentina pravi minijaturne kuće kao iz bajke, a za izradu samo jedne i to manje treba i do mesec dana
Valentina pravi minijaturne kuće kao iz bajke, a za izradu samo jedne i to manje treba i do mesec dana - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Zašto ovoga nije bilo u moje vreme? To je zasigurno prvo pitanje koje vam padne na pamet kada naiđete na fotografiju unikatne kućice za lutke ukrašene do najsitnijih detalja. Baš ovakve kuće delo su Valentine Petrović, dizajnerke po struci, koja je na ideju pravljenja minijatura došla sasvim slučajno.

Profil "Miss Tiny", na kom Valentina predstavlja svoj rad, broji više hiljada pratilaca. Čitav proces kreće od same konstrukcije kućice, a ona za Euronews Srbija objašnjava kako sve to tačno izgleda.

"Ideja za izradu kućica došla je sasvim slučajno, spontano i bez nekih očekivanja. Želela sam da prijateljici napravim unikatan poklon, tako nastade prva minijatura, a prva kućica kao produkt radoznalosti šta ja još to umem", navodi ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miss Tiny (@__miss___tiny__)

Za izradu jedne ovakve kućice potrebno je mnogo strpljenja i preciznosti, a čitav proces ponekad zna da potraje i po mesec dana.

"Prvo ide sama konstrukcija kućice... Crtanje, izvlačenje mera, sečenje medijapana, sastavljenje, puno šmirglanja, a onda farbanje. Kada se sve lepo osuši, magija može da počne. Prvo ručno sečem i ređam parket od drvenih štapića, zatim sledi lepljenje tapeta i najbitnije popunjavanje nameštajem i detaljima. Apsolutno sve izrađujem ručno i svaki detalj u kućici je unikatan", navodi ona.

Dva ista komada kod nje ne postoje. Šablone prilikom izrade ne koristi, već sve radi na licu mesta po osećaju i inspiraciji.

Privatna arhiva

 

"Mogla bih reći da je inspiracija zaista svuda oko mene. Ljubitelj sam vintage stila, što se može primetiti kada gledamo kućice koje izrađujem. Ne znam zbog čega, ali uživam da pravim krevete i komodice. Vremenom sam se jako uvežbala pa ništa ne smatram preterano komplikovanim", navodi ona i dodaje da je možda najkomplikovaniji rad sa bakarnom žicom koja zahteva najviše strpljenja.

O roku za izradu jedne ovakve kućice je, kaže, teško govoriti.

"Sve zavisi od same veličine kućice, ali okvirno, za manju kućicu mi je potrebno do mesec dana", napominje ona.

Iako na njenom profilu dominiraju fotografije ovih kućica, Valentina izrađuje još pregršt stvari, od čestitki do novogodišnjih ukrasa.

I ukoliko i dalje postavljate ono isto pitanje sa početka - ne brinite. Valentina kaže da najmanji deo njenih mušterija čine oni koji kućice kupuju svojoj deci. Većina njih ispunjava svoj dečiji san.

Komentari (0)

Magazin