Aktuelno iz kulture

Gabrijel Felc: Beogradska fiharmonija ima veliko srce i neverovatnu energiju

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

14:13

Gabrijel Felc: Beogradska fiharmonija ima veliko srce i neverovatnu energiju
Gabrijel Felc - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gabrijel Felc proveo je sa Beogradskom filharmonijom šest sezona, a sprema se da u ulozi šefa dirigenta proslavi 100 godina njenog postojanja.

Felc je rekao da mu je Beogradska filharmonija četvrti orkestar koji vodi.

"Beogradska filharmonija ima stvarno veliko srce, neverovatnu energiju i pozitivan temperament, tipično za Balkan. Ja sam Nemac, volim ovu situaciju i imam veliki respekt za sve kolege", rekao je Felc.

Prema njegovim rečima, filharmonija će u okviru proslave nastupiti 2. jula na beogradskom Ušću gde će prirediti "veliki spektakl" sa "Diznijevom fantazijom".

Felc je istakao, između ostalog, i dolazak starog prijatelja filharmonije dirigenta Zubina Mehte za koncert 20. juna u Kolarčevoj zadužbini, kao i nastup 22. septembra sa violinistom Nemanjom Radulovićem, kada će izvesti i Simfoniju broj 1 Gustava Malera.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Maler je važan za svaki orkestar. On je kao Liga šampiona za simfonije i moramo ga svirati svake sezone", ocenio je Felc

Beogradska filharmonija će prvi put u svojoj istoriji 19. januara izvesti "Misu u h molu", veliko delo Johana Sebastijana Baha, uz gostujući hor iz Brna, za kojo Felc napominje da je "neverovatno dobar" i da se raduje njihovom drugom dolasku u Beograd.

Prema njegovim rečima, Beogradska filharmonija ide 5. novembra u Beč, a na evropskoj turneji ih očekuju i gostovanja u Visbadenu i Štutgartu, gde je Felc bio deset godina šef dirigent Štutgartske filharmonije.

"Znam dvoranu, to je moja dvorana i za mene je neverovatno interesantno da dođem sa drugim orkestrom", istakao je muzičar.

Felc je ocenio da je Beogradska filharmonija ima važan položaj na kulturnoj scni u Srbiji, i da zaslužuje poštovanje i podršku koju ima, i koju treba da uživa i ubuduće.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Beogradskoj filharmoniji je neophodna "spektakularna nova sala", i Felc očekuje kada novo zdanje bude konačno izgrađeno, da će se rezultati pokazati već za nekoliko godina.

Pošto je posle smrti Ivana Tasovca filharmonija ostala bez svog direktora, Felc je rekao da se nada da će orkestar u izboru za njegovog naslednika "imati pozitivan i brz rezultat".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura