Aktuelno iz kulture

Ikona "Trojstvo" Rubljova preneta u Saborni hram Hrista Spasitelja

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2023

-

22:39

Ikona "Trojstvo" Rubljova preneta u Saborni hram Hrista Spasitelja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ikona ruskog slikara Andreja Rubljova „Trojsvo“ preneta je u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije odlučio da ikona bude preneta iz moskovske Tretjakovske galerije u Rusku pravoslavnu crkvu.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, na sastanku Svetog sinoda, obratio se predsedničkoj administraciji sa predlogom da se ikona prenese u Saborni hram Hrista Spasitelja na praznik Svete Trojice, koji Ruska pravoslavna crkva ove godine obeležava 4. juna.

Kako je danas saopštio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, ikona će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja ostati godinu dana, prenele su RIA Novosti.  Zatim će biti vraćena u Trojičku katedralu Trojice-Sergijeve lavre.

Istovremeno, Ministarstvo kulture je ranije saopštilo da će „Trojstvo” dve nedelje biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, nakon čega će morati da bude restaurirana.

"Trojstvo", remek-delo drevnog ruskog slikarstva, Rubljov je naslikao u 15. veku u čast Svetom Sergiju Radonješkom iz Trojice Sergijeve lavre, gde se nalazila do 20-ih godina 20. veka.

Posle revolucije 1929. godine, ikona je preneta u Državnu Tretjakovsku galeriju.

Povodom 600 godina od pronalaska moštiju Svetog Sergija Radonješkog prošle godine, ikona je doneta na poklonjenje u Svetotrojičnu Sergijevu lavru.

Za pripremu za transport i izlaganje ikone, Ministarstvo kulture formiralo je posebnu komisiju, čiji je glavni zadatak bio da osigura bezbednost svetinje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura