Aktuelno iz kulture

Milan Mumin: Na raznoraznim mestima od krucijalne važnosti nalazimo ljude pale s Marsa

Komentari

Autor: Sonja Šulović

16/07/2021

-

06:59

Milan Mumin: Na raznoraznim mestima od krucijalne važnosti nalazimo ljude pale s Marsa
Milan Mumin - Copyright Printskrin/Youtube/Love Hunters

veličina teksta

Aa Aa

"Love Hunters", jedan od najznačajnijih bendova domaće alternativne scene, nastupiće na zatvaranju Trećeg somborskog filmskog festivala, 16. jula u 21 sati na Trgu Svetog Đorđa.  

Predvođeni Milanom Muminom, status kultnog benda stekli su još ranih devedesetih godina prošlog veka, a do sada su održali preko 3.000 koncerata po Evropi i regionu i radili muziku za dva filma i tri pozorišne predstave. Uoči koncerta u Soboru, a nakon nastupa na nedavno održanom Exitu za Euronews Srbija govoro Milan Mumin. 

Za mnoge je ovogodišnje izdanje Exita, baš kao i ono nulto pre 20 godina, simbol povratka nekog normalnijeg života. Delite li taj osećaj?

Ne. Kao prvo, bez demokratizacije i decentralizacije zemlje ovo je sve životarenje. U prvom redu mislim na članstvo u Nato i punopravno članstvo u EU, a i to je, kad smo mi u pitanju, tek početak. Besmisleno je porediti nulti Exit, gde naše nade nisu mogle biti veće, sa poslednjim gde se sve to spuvalo. Što se samog festivala tiče mislim da su domaći autori skrajnuti na uštrb nekih drugih, ne da nismo zastupljeni, nego se o nama ne vodi računa, što i mogu donekle opravdati činjenicom da smo mi ovde domaćini. Lično bi mi prijao neki drugi zvuk i stil na Exitu, ali on je i zamišljen kao festival elektronske muzike, od samog početka, tako da ni ovo nije loše.

Sa bendom "Love Hunters" stižete i na Treći somborski filmski festival, pa koji bi bili vaši favoriti sa ovogodišnjeg programa? I šta se skorije našlo na repertoaru vašeg "kućnog bioskopa"?

Veliki sam filmofil i budno pratim gotovo sve kinematografije, posebno kinematografiju Španije. A često citiram izreku moje majke: "Da nema serije i filma, dok je Englez ne napravi". Sve mi je interesantnije pratiti kinematografije Irana, Koreje i Danske. Na ovogodišnjem festivalu su mi favoriti filmovi zemlje gosta, Švedske.

Gabriela Photography

"Love Hunters" nastupiće 16. jula na festivalu u Somboru

Možemo kazati da su u fokusu pomenutih festivala mladi. Osećate li u novim naraštajima zdravu i prirodnu meru bunta?

Ne. Ima predivnog poštenog i pametnog mladog sveta, međutim u razgovoru sa njima otkrivam zapanjujuću neinformisanost i nezainteresovanost, pretpostavljam da to sve potiče od manjka putovanja i manjka pravih medija, ali u većini njih ne vidim "glad" za znanjem, te imam utisak da ih ništa ne zanima. S druge strane, znam naleteti na neverovatne mlade ljude, ali to je već na granici incidenta, tj. jako retko.

Da li je postalo važnije biti uspešan, a ne dobar u nečemu?

U Americi, gde poslednjih 18 godina živim, između ove dva stvari možemo staviti znak jednakosti. U regionu obrnutih, neustanovljenih, da ne kažem izopačenih vrednosti, logično je da se ne zna ko pije, a ko plaća. Tako na raznoraznim mestima od krucijalne važnosti za naše društvo nalazimo ljude pale s Marsa.

Kad ja budem gradonačelnik...

Da se pita nosilac Oktobarske nagrade za životno delo i doprinos kulturi grada Novog Sada, šta bi promeniou srpskoj Atini?

Mislim da smo za razliku od ostalih gradova imali poprilično sreće sa gradonačelnicima i da su svi voleli Novi sad u pravom smislu te reči. Kada jednog dana budem gradonačelnik najviše računa ću voditi o: ekologiji, čistoći, parking mestima, dečijim igralištima, a svakako najviše prostora ću dati pešacima, biciklistima i osobama sa posebnim potrebama. Biće doneta uredba o radu lokala 24/7, no to neće biti obavezujuće, ko ne želi da radi, može napraviti fajron kad hoće, ali ko ne želi da zatvara može da nastavi.

A da tako može, vratili biste se u prošlost i ispravili:

Mnogo toga.

Mnogi muzičari su se već oprobali u književnosti, bogme i zavredeli prestižne nagrade. Kad od vas da očekujemo neki rukopis (roman, memoare...) u knjižarama?

Uz dve knjige poezije i jednu knjigu o meni, priređenu od strane Saše Jovanovića, već se nalazim tu i tamo. U perspektivi planiram memoare, ali zbog prebogate istorijske građe čeka me jako puno posla na koji trenutno nisam spreman. Verovatno ću diktirati sve u pero nekom od mojih silnih prijatelja novinara.

Da snimate dokumentarac o nekoj pesmi, koja bi to bila?

Ne bih mogao izdvojiti jednu pesmu, upravo je RTV prikazivao dokumentarac "NS MADE" o nama, a u pripremi je još jedan "Muzički vremeplov" koji treba da se realizuje do kraja godine.

Komentari (0)

Kultura