Aktuelno iz kulture

Predstava "Vatre" Jugoslovenskog dramskog pozorišta uskoro u Barseloni

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

12:23

Predstava "Vatre" Jugoslovenskog dramskog pozorišta uskoro u Barseloni
Predstava "Vatre" Jugoslovenskog dramskog pozorišta uskoro u Barseloni - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Vatre" rađena na osnovu istoimene proze Margerit Jursenar imaće špansku premijeru 15. juna na sceni Nacionalnog teatra Katalonije u Barseloni, saopštilo je danas Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Repriza koprodukcije JDP-a i Nacionalnog teatra Katalonije, u režiji Karme Portačeli i adaptaciji Marije Velasko je 16. juna u Barseloni, kaže se u saopštenju.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca Nacionalnog teatra Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. 

Umetnička direktorka pozorišta iz Barselone Portačeli suočava se sa sedam najznačajnijih antičkih ženskih likova iz rane poetske proze Jursenar, a slobodna dramatizacija njenog dela "Vatre“ prevodi mitološku osnovu evropske civilizacije na intimni plan čoveka savremenog doba, saopštilo je JDP.

Predstava "Vatre" je premijerno izvedena na sceni “Ljuba Tadić” 2. februara, a sredinom februara učestvovala je na festivalu "Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu. 

Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet, a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura