Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba Grifon, nagrada pripala Petru Stošiću

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

20:54

Otvorena izložba Grifon, nagrada pripala Petru Stošiću
Otvorena izložba Grifon, nagrada pripala Petru Stošiću - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba izabranih radova sa Konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2021/22. godini "Grifon" otvorena je večeras u galeriji "Grafički kolektiv", gde će trajati do 14. jula.

Na svečanom otvaranju, za najbolji rad konkursa jednoglasnom odlukom žirija je proglašen "Etar Grotesk" Petra Stošića, kome je uručena nagrada "Grifon".

"Nisam ovo očekivao, a mislim da mi dosta znači za razvoj, i nagrada je veliko nadahnuće za dalje stvaralaštvo", rekao je Stošić Tanjugu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Nagrada se sastoji od skulpture, povelje i novčanog iznosa, a dobitnik stiče autorsko pravo da radi grafički dizajn kataloga i pratećeg materijala za sledeći konkurs/izložbu "Grifon", a Stošić je rekao da će dati sve od sebe da to uradi što bolje.

Nagradu je dodelio žiri u kome su grafički dizajneri Mane Radmanović, Isidora Nikolić i Slavica Dragosavac, suosnivač kreativnog haba "Nova iskra" Relja Bobić i vizuelni umetnik Vladimir Perić.

"Prvi put se 'Grifon' dodeljuje u kategoriji Tipografsko 'pismo' i zbog toga nam je specijalno drago. Na konkursima učestvuju različita tipografska rešenja, ali konstatovali smo da je jedan rad prevazišao sve ostale - 'Etar Grotesk' je najkompleksniji od svih pristiglih radova", ocenio je žiri.

Specijalno priznanje je pripalo Peter Gregson studiju za kontinuirani doprinos dizajn sceni i primer kvalitetne dugogodišnje saradnje sa klijentima.

Žiri je dodelio priznanja u kategorijama "Promotivni materijali" Katarini Popović za rad "Beležnica za miroljubivu koegzistenciju", i "Vizuelni identitet" Dragani Krtinić za "DWNS- Design Week Novi Sad".

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Pohvaljen je Andrija Čugurović za jedinstveni, eksperimentalni i posvećen pristup grafičkom dizajnui ilustraciji u kategoriji "Plakati i oglašavanje".

Na konkursu "Grifon" prijavilo se 55 autora sa preko 120 radova, a selekciona komisija je izabrala 31 autora i 66 radova. Osam kategorija čine "Knjiga i druge publikacije", "Vizuelni identitet", "Plakati i oglašavanje", "Ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti", "Filmska, video i TV-grafika" i "Veb-dizajn".

Selekcionu komisiju činili su grafički dizajneri Borut Vild i Narina Milanović, kreativni direktor Nenad Trifunović, istoričarka umentosti Ana Panić i dramaturg Jordan Cvetanović. Grafički dizajn kataloga i prateći materijal 14. Grifona autorsko delo je Maneta Radmanovića, dobitnika "Grifona" 2021. godine. Bijenalni "Grifon" je osnovan u saradnji sa firmom ''Kvadra grafik'' (Quadra Graphic) 1996. godine sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna.

Komentari (0)

Kultura