Aktuelno iz kulture

Geteov "Prafaust" premijerno odigran u Beogradskom dramskom pozorištu: Đavo daje iluziju slobode i drži te u vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

22:43

Geteov "Prafaust" premijerno odigran u Beogradskom dramskom pozorištu: Đavo daje iluziju slobode i drži te u vlasti
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave "Prafaust" Johana Volfganga Getea održana je večeras na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta. Publika je nakon predstave pozdravila glumce višeminutnim aplauzom.

Veoma produktivno Beogradsko dramsko pozorište (BDP), sa barem 10 novih predstava po sezoni, nakon odlaganja prošle godine, sada je konačno privelo kraju realizaciju komada “Prafaust” Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića, koji je u ovom teatru imao uspeha sa delom “Čitač” (2020) prema istoimenom romanu Bernharda Šlinka. 

Uloge u kompleksnoj drami koja vremenski prethodi čuvenom Geteovom “Faustu” tumače: Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Stanislava Nikolić. 

"Junak Faust neprestano grabi, uzima sve, a taj svet stalno ide napred. I kada dođe na sam kraj puta, nailazi na jedno veliko ništavilo.  Sve je saznao i probao, a čini se da je na kraju znao sve ono što i na početku", govorio je reditelj o čuvenoj temi gde Faust ima fatalnu nagodbu sa đavolom.

"I Gospod koji ćuti i čeka, ali i đavo koji sve čežnje može da ispuni i da vrati vreme, mladost i lepotu, vitalnost, ženu… Samo traži da mu pružiš ruku i prihvatiš iskušenje i već imaš sve, osim slobode. Đavo daje iluziju slobode i drži te u vlasti. Kad primetiš da si u njegovoj vlasti, to više nije važno, jer i više nisi onaj koji si bio. Faust je poslednja borba u kojoj ne pomaže ni pamet ni obrazovanje. Najpametniji čovek ostaje bez svih argumenata kojima se tokom života oružao, bez znanja, mudrosti, smirenosti”, piše u beleškama reditelja povodom drame "Prafaust", koju je Gete napisao sa svega 26 godina i nije nikada završio. 

Onda je dalje stvarao dela "Faust" i "Faust II", koji su igrani u nastavcima pre dve decenije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Dramu "Prafaust" je preveo Branimir Živojinović, u autorskoj ekipi su scenograf Janja Valjarević, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Stefan Ćirić, dok je scenski pokret uradio Staša Zurovac. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu