Aktuelno iz kulture

Rembrant u "kabanici": Berlinska galerija zbog prokišnjavanja najlonom zaštitila remek-delo

Komentari

Autor: ArtNet

28/06/2023

-

08:31

Rembrant u "kabanici": Berlinska galerija zbog prokišnjavanja najlonom zaštitila remek-delo
Menonitski propovednik Kornelis Kles Anslo i njegova žena Altje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jake kiše u Nemačkoj dovele su do prokišnjavanja krova Berlinske umetničke galerije, a nadležni su morali brzo da se snađu i zaštite dragocena umetnička dela. 

Tako je platno "Menonitskog propovednika Kornelisa Klesa Ansla i njegove žene Altje" dobio "kabanicu" u vidu najlonske navlake, dok je ispred postavljena kanta za skupljanje kišnice.

Apsurdnu scenu zabeležio je Dejvid Grubs, muzičar i profesor Koledža u Bruklinu, koji je baš u tom periodu bio u poseti muzeju.

"Bilo je to zaista bizarno. Pored ove slike, manje Rembrantovo delo je uklonjeno, a na drugom mestu uporno se čulo kapanje kišnice u kantu. Sa plastične navlake na većoj Remprantovoj slici slivala se voda, a pretpostavljam da je zaposlenima bilo teže da premeste sliku, jer je mnogo veća", rekao je Grubs za ArtNet, dodajući da su malobrojni posetioci bili zatečeni situacijom.

Prema pisanju agencija, Nemačka se suočava sa rekordno kišovitim vremenom za ovo doba godine, a otkazani su mnogi događaji na otvorenom.

Iz muzeja su kasnije saopštili da slika nije pretrpela nikakvu štetu, zahvaljujući brzoj intervenciji osoblja, kao i da je vrlo brzo premeštena na bezbedno.

"Trenutno je u depou, a mesto curenja je pregledano i obezbeđeno", rekli su za ArtNet.

U Berlinskoj galeriji čuva se dvadeset Rembrantovih radova, što je čini jednom od najvećih i najvrednijih kolekcija slika tog umetnika na svetu. Ukupno je izloženo 1.200 dela, uglavnom flamanskih majstora, ali i nemačkih i italijanskih slikara iz perioda između 13. i 16. veka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura