Aktuelno iz kulture

Rembrantov muzej privremeno pretvoren u studio za tetoviranje: Posetioci sada mogu da ponesu trajni "suvenir"

Komentari

Autor: Euronews

26/06/2023

-

21:02

Rembrantov muzej privremeno pretvoren u studio za tetoviranje: Posetioci sada mogu da ponesu trajni "suvenir"
Rembrantov muzej privremeno pretvoren u studio za tetoviranje: Posetioci sada mogu da ponesu trajni "suvenir" - Copyright Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Posetioci Rembrantove kuće, muzeja u Amsterdamu posvećenom legendarnom flamanskom majstoru, mogu kao uspomenu poneti jedinstven suvenir - tetovažu sa motivima nekih od najpoznatijih crteža ovog umetnika.

Taj umetnik, ali i umetnost tetoviranja "duboko su ukorenjeni u DNK Amsterdama" stoji na sajtu muzeja.

"Onako kako je Rembrant koristio bakarnu ploču i list papira da svoju kompoziciju pretvori u bakrorez, umetnici za tetovaže stavljaju crteže na ljudsku kožu, a konačni rezultat je umetničko delo koje možete da nosite do kraja života", dodaje se na sajtu.

Studio za tetovaže otvoren je u modernom krilu Rembrantove kuće, koja je u sedamnaestom veku bila mesto na kom je umetnik okupljao svoje učenike. 

Tetoviranje košta između 100 i 250 evra, a među crtežima u ponudi su i Rembrantovi autoportreti i njegovi potpisi, prenosi Euronews.

Zanimljivo je da je devedeset termina za tetoviranje popunjeno istog dana kada je muzej otvorio mogućnost rezervacije, a posetioci sada dolaze iz cele Evrope i Amerike po svoj "suvenir". 

Akcija je, međutim, kratkog veka, pa je planirano da se studio zatvori ove nedelje. 

Rembrant je u kući živeo skoro dvadeset godina, a sada je preuređeno u prostor u kom posetioci mogu da iskuse kako je veliki umetnik živeo i radio na vrhuncu svoje karijere. Takođe, tu je i velika kolekcija njegovih radova, uključujući slike, crteže i bakropis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura