Aktuelno iz kulture

Kako je otkriven jedan Rembrant posle više od tri decenije?

Komentari

Autor: Guardian

05/04/2022

-

12:11

Kako je otkriven jedan Rembrant posle više od tri decenije?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od tri decenije se verovalo da je slika "Pejzaž sa lučnim mostom" (Landscape with Arched Bridge) delo Goverta Flinka, učenika slikarskog majstora Rembranta Harmensona van Rajna (1606-1669). Međutim, stručnjaci su sada uspeli da dokažu da je u pitanju zabuna i da je slika pogrešno sve vreme pripisivana učeniku čuvenog slikara.

Berlinska Galerija slika (Gemäldegalerie), u čijem se vlasništvu nalazi pomenuti pejzaž, došla je do zaključka da je autor tog malog dela iz 1638. godine (dimenzije su 28,5x39,5cm) definitivno veliki holandski slikar, piše britanski Guardian.

profimedia

 

Katja Klajnert, kustos zbirke holandske i flamanske umetnosti 17. veka berlinske Galerije slika, iskoristila je, naime, priliku da uradi detaljne analize slike pošto je planirano da ona bude predstavljena u okviru predstojeće izložbe britanskog umetnika Dejvida Hoknija.

Na osnovu rendgentskih snimaka, uočene su promene i ispravke koje su napravljene na delu, što je pomoglo da se dođe do zaključka da je "Pejzaž sa lučnim mostom" ipak delo samog Rembranta.

U vreme poslednje analize, 1989, stručnjaci nisu raspolagali današnjom tehnologijom. Tada su "Pejzaž sa lučnim mostom" pripisali Flinku, ali jesu skrenuli pažnju na uočljive stilske, tehničke i tematske sličnosti između dva dela - ovog koji se nalazi u Berlinu, sa onim koji se nalazi u Rajksmuzeumu u Amsterdamu. 

Dagmar Hiršfelder, direktorka berlinske Galerije slika, koja u svojoj zbirci ima 20 Rembrantovih dela, upravo potvrđuje da je sada njihova slika upoređena sa Rembrantovom, sličnom kompozicijom "Pejzaž sa kamenim mostom" iz Rajksmuzeuma.

"Često postoje parovi slika gde imate utisak da je umetnik pokušavao da uradi isto na drugačiji način. Snažna dorada 'Pejzaža sa lučnim mostom' u skladu je sa Rembrantovim karakterom", izjavila je Hiršfelder, koja je i sama dobar poznavalac Rembrantovog dela.

Stručnjaci Galerije slika ni najmanje ne sumnjaju da je Rembrant autor "Pejzaža sa lučnim mostom", koju je ova galerija nabavila 1924.

Analize koje su sada urađene pokazale su da je Rembrant napravio korenite promene tokom procesa rada, a to se odnosi na položaj olujnog oblaka, te na smanjenje brda i izmenu koja se odnosi na drveće. Sve to je, kako ocenjuju stručnjaci, rezultiralo upravo tome da slika bude "kompaktnija i gušća", i da se jasno prepoznaje njegov stil i način na koji se bavio kontrastom.

Rezultati sada kažu i to da je berlinsko delo, nasuprot dosadašnjim shvatanjima, nastalo pre a ne posle amsterdamskog.

Procenjuje se da će vrednost slike porasti na više od 10 miliona evra. To je, međutim, relevantno samo kao cifra za osiguranje jer Galerija slika nema nameru da prodaje. Oni nemaju dilemu i nameravaju samo da sliku pozajmljuju za potrebe drugih izložbi.

Za 9. april najavljeno je otvaranja izložbe "Dejvid Hokni - Pejzaži u dijalogu" (David Hockney - Landscapes in Dialogue), koja će predstaviti i umetnikovu monumentalnu seriju od četiri sezone, a naći će se nasuprot Rembrantovih i pejzaža drugih majstora koji su inspirisali Hoknija.

Rembrant je naslikao relativno malo pejzaža i do sada su stručnjaci smatrali da je samo sedam sačuvanih.

Podsetimo i to da su u decembru 2021. objavljena otkrića do kojih su stručnjaci došli tokom projekta konzervacije Rembrantove "Noćne straže". Slojevi boje, naime, pokazali su da kriju ranije nepoznate pripremne crteže skrivene ispod slojeva boja na ovom remek-delu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura