Aktuelno iz kulture

Otkrivene tajne Rembrantove "Noćne straže": Slojevi boje kriju pripremne crteže holandskog majstora

Komentari

Autor: ArtNet

10/12/2021

-

21:42

Otkrivene tajne Rembrantove "Noćne straže": Slojevi boje kriju pripremne crteže holandskog majstora
Noćna straža - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Projekat konzervacije Rembrantove "Noćne straže" koji traje već godinama, otkrio je ranije nepoznate pripremne crteže skrivene ispod slojeva boje na ovom remek-delu.

Projekat u tri faze, u koji je uključeno 30 konzervatora tokom perioda od gotovo tri godine, doveo je do otkrića nekoliko promena, koje je umetnik napravio tokom procesa slikanja.

Muzej je tako objavio slike dobijene specijalnom analizom slojeva na kojima se vidi kako je Rembrant menjao poziciju svojih modela, kao i kopalja u njihovim rukama, kako bi ih bolje osvetlio.

Tanjug AP/Rijksmuseum/Photo via AP

 

"Oduvek smo sumnjali da je Rembrant prethodno napravio nacrt na platnu, pre nego što se upustio u ovu neverovano kompleksnu kompoziciju, ali nismo imali dokaz za to", napisao je direktor Rajksmuzeuma Tako Dibits u zvaničnom saopštenju.

"Fascinantno je da vidimo Rembranta u potrazi za pravom kompozicijom. Otkrili smo genezu 'Noćne straže'", dodao je on.

U gornji desni deo slike Rembrant je planirao da smesti veći broj kopalja, nego što se vidi u konačnoj kompoziciji. Takođe je uklonio pera iz šešira jednog od likova, piše ArtNet.

"Svaki novi detalj daje nam novi uvid u Rembrantov kreativni proces: njegovu originalnu zamisao, način razmišljanja, odabir materijala i umetničke izbore", kaža načelnica Odeljenja za konzervaciju slika Muzeja Petrija Noble.

"Sva ta otkrića sada nas navode da gledamo druge Rembrantove slike drugačijim očima, sada kada znamo šta treba da tražimo", dodaje ona.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

Međutim, kustosi su došli i do ne tako lepih otkrića. Pronađeni su nabori na platnu, koji su nastali kada je slika premeštena 2003. godine, tokom renoviranja muzeja koje je trajalo gotovo celu deceniju. Drugi problem je propadanje platna sa donje desne strane. 

Zbog toga će slika uskoro biti izvađena iz rama, izravnjana i konzervirana u periodu od tri meseca.

Rajks dobija još jedno Rembrantovo delo

Vlada Holandije planira da od privatnih kolekcionara otkupi Rembrantov autoportret poznat po imenu "Zastavnik", koje se smatra izuzetno važnim za holandsku kulturu i istoriju.

Remek-delo iz 1636. će ići na turneju pre nego što bude izloženo u Rajksmuzeumu.

Vlada izdvaja 150 miliona evra za sliku, dok će fond muzeja dodati još 10 miliona evra, a Udruženje "Rembrant" 15 miliona evra.

Slika prikazuje Rembranta u kostimu zastavnika, koji je vodio trupe u borbi u Osamdesetogodišnjem ratu, koji je kulminirao nezavisnošću Holandije 1648. godine.

Prikazana je na izložbi u Rajksmuzeumu  2019. godine. To delo je od 1844. godine u vlasništvu francuskog ogranka porodice Rotšild, a Francuska ga je proglasila nacionalnim blagom.

Holandija je odlučila da realizuje kupovinu nakon što se francuska država odrekla prava da kupi sliku i dozvolila prodaju na otvorenom tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura