Aktuelno iz kulture

Skica za koju su istoričari umetnosti mislili da je bezvredna, zapravo je delo Rembranta

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

23:04

Skica za koju su istoričari umetnosti mislili da je bezvredna, zapravo je delo Rembranta
Skica za koju su istoričari umetnosti mislili da je bezvredna, zapravo je delo Rembranta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skicu "Podizanje krsta" iz polovine 16. veka, za koju se dugo smatralo da pripada nekom od njegovih sledbenika, zapravo je naslikao čuveni majstor Rembrant, saopštio je holandski muzej Bredius.

"Kvalitet detalja je tako dobar da sam ubeđena da je to Rembrant", rekla je Johaneke Verhave, konzervatorka muzeja koja je radila na restauraciji skice.

"Podizanje krsta" se nalazi u muzeju Bredius od 1921. godine ali je skica bila skrajnuta pošto su stručnjaci dugo smatrali da se radi samo o gruboj imitaciji Rembranta.

profimedia

 

Nekadašnji glavni kustos roterdamskog "Boijmans Van Beuningen" muzeja Žeren Giltaj je ponovo "otkrio" skicu radeći prošle godine istraživanje za svoju knjigu o Rembrantu.

"Gledao sam iznova i iznova u ovaj rad u poteze četkicom, koji su briljantni. Mislim da je ovo zaista Rembrant", naveo je Giltaj.

Nedostatak detalja u potezima četkice je jedan od razloga zašto su stručnjaci do sada smatrali da je skica samo imitacija rada velikog majstora. Giltaj podseća da je u pitanju samo gruba skica rađena u ulju, kako bi se odredila kompozicija kasnije slike.

Rembrantova slika "Podizanje krsta" nastala 1633. godine danas je izložena u "Alte Pinakothek" muzeju u Minhenu.

Wikipedia.org/www.uni-leipzig.de

Rembrantova slika "Podizanje krsta"

Što se tiče skice, dodatna analiza stručnjaka "Rijksmuseuma" je pokazala da upotrebljeni materijali ne opovrgavaju pripisivanje dela Rembrantu, saopštili su iz Brediusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura