Aktuelno iz kulture

Italijani u potrazi za vandalom: Turisti preti 15.000 dolara novčane kazne zato što je urezivao imena na zidu Koloseuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2023

-

13:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prošle nedelje jedan turista u Rimu snimljen je dok je urezivao imena na zidove Koloseuma, a sada bi mogao da plati visoku novčanu kaznu ili čak završi u zatvoru, zbog toga što je vandalizovao ovaj kulturni spomenik.

Video objavljen na društvenoj mreži Reddit prikazuje mladića koji ključevima urezuje reči: "Ivan + Hejli '23" na spoljni zid 1.900 godina stare građevine. U jednom trenutku on se osvrće i primećuje čoveka koji ga snima, osmehujući se.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini)

 

Vandalu sada prete kazne koje se kreću od 15.000 dolara do pet godina zatvora. Poređenja radi, 2014. godine jedan 42-godišnji ruski turista je uhapšen i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 20.000 evra, kao i uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca zato što je urezao slovo "K" na zid ovog spomenika.

Karabinjeri su sada u potrazi za vandalom, a tim povodom oglasio se i ministar kulture Đenaro Sanđulijano na Tviteru: "Smatram da je ozbiljno nedostojno i znak velike nepristojnosti da turista iskoristi jedno od najpoznatijih mesta na svetu, Koloseum, da bi ugravirao ime svoje verenice. Nadam se da će ko god da je uradio ovo delo biti identifikovan i sankcionisan po našim zakonima".

 

 

Ministarka turizma Danijela Santanče napisala je na istoj društvenoj mreži da ono što se dogodilo smatra ozbiljnim prestupom.

"Nadam se da je turista sankcionisan da shvati ozbiljnost svog čina. Potrebno je poštovanje prema našoj istoriji i kulturi. Ne možemo dozvoliti da se tako ponašaju oni koji dolaze u posetu našem narodu", poručila je Santanče.

 

 

Inače, itlijanska novinska agencija ANSA podseća da je reč o četvrtom incidentu ove godine kada je reč o turistima koji žele da ostave svoj trag na Koloseumu. 

Posle korone vladaju nezapamćene gužve kod italijanskih turističkih atrakcija. Tokom prvih devet meseci 2022. godine više od 89 miliona ljudi prijavilo se u hotele i druge smeštajne objekte u ovoj zemlji, što je čak 46 odsto više u odnosu na 2021.

Italija ove godine očekuje rekordan broj turista, koji bi trebalo da nadmaši brojke čak i iz vremena pre pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu