Aktuelno iz kulture

Festival muzičke izuzetnosti: Ravanelius i ovog jula u Ćupriju dovodi zvezde klasične muzike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2023

-

15:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti festival "Ravanelius" održaće se ove godine od 1. do 8. jula i u Ćupriju će dovesti niz uticajnih interpretatora i kompozitora klasične muzike.  Čelista Dragan Đorđević, profesor FMU i umetnički direktor festivala, ističe da je i ove godine ulaz slobodan za sve programe.

"Gostovaće mnogo zvezda, a među njima i naš magični Nemanja Radulović, sa svojim ansamblom DoubleSense. Mi smo deo ovogodišnje Nemanjine turneje, tako da smo veoma ponosni na to i srećni što će Nemanja krenuti upravo iz Ćuprije. Otvaranje je 1. jula u 21. čas na otvorenoj sceni u velikom dvorištu Škole za muzičke talente", najavio je Đorđević za Euronews Srbija.

Škola za muzičke talente u čiju čast je "Ravanelius" i osnovan, 3. jula obeležava 50 godina postojanja, a tokom tog perioda iznedrila je mnoge talente i umetnike, od kojih su mnogi dobili priliku da nastupaju na festivalu.

Ravanelius/Promo

 

"Kroz festival je prošlo oko 150 muzičara - tu su violinisti Roman Simović, Robert Lakatoš, Stefan Milenković, čuveni dirigent Srboljub Dinić, Aleksandar Sedlar... mnogo muzičara i samim tim i mnogo publike - više od 4.000 posetilaca za samo tri godine postojanja. Za prošlu godinu smo dobili nagradu 'Muzika Klasika' za najbolji regionalni festival, koja je u muzičkom svetu jako značajna i koja je pokazatelj da radimo dobar posao", istakao je Đorđević.

Ove godine važan deo festivala čini Masterklas koji okuplja najbolje domaće profesore i soliste koji će mladim nadama držati časove nedelju dana. 

"Imamo Roberta Lakatoša, Ljubomira Milanovića, Srđana Sretenovića, Marka Miletića, Mariju Špengler i Slobodana Gerića iz Beograda i Novog Sada, kao i pijanistu Mihajla Zurkovića", ističe programski direktor.

Bogat program pripremljen je i za najmlađe, pa će se za njih održati niz radionica i posebnih koncerata, a moći će da gledaju i filmove u bioskopu na otvorenom u Moravskom parku.

Festival će 8. jula zatvoriti koncert makedonskog orkestra Profundis, dirigentica Đurđica Dašić i naš klarinetista Ognjen Popović. 

Komentari (0)

Kultura