Aktuelno iz kulture

Ovacije za spoj Kaliopi i Pikasa: Nacionalni teatar iz Skoplja odigrao predstavu "Gospođice iz Avinjona" u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

22:31

Ovacije za spoj Kaliopi i Pikasa: Nacionalni teatar iz Skoplja odigrao predstavu "Gospođice iz Avinjona" u Beogradu
Ovacije za spoj Kaliopi i Pikasa: Nacionalni teatar iz Skoplja odigrao predstavu "Gospođice iz Avinjona" u Beogradu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna opera i balet Republike Severne Makedonije gostovali su večeras predstavom "Gospođice iz Avinjona", u koreografiji i režiji Olge Pango, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Reč je o baletu u devet slika sa vrhunskim autorskim i solo timom; muziku je uradila poznata makedonska pevačica Kaliopi Bukle, a libreto i dramaturgiju potpisao je Sašo Dimoski koji demistifikuje čuvenu istoimenu sliku Pabla Pikasa.

Tanjug Video

 

Umetnice su krenule u neverovatno putovanje i kroz muziku i koreografiju oživele sudbine glavnih ženskih likova u životu slavnog španskog slikara.

Olga Pango kaže da je za koreografiju "sa žanrovskog aspekta kao osnova korišćen klasični balet, ali predstava ima i modernu, savremenu notu".

U podeli su bili Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop-Aleksova Atanasovska, Ivana Kocevska, Saša Evtimova, Hristina Nakevska, Miroslav Mitrašinović, Balaš Locej, Agim Baftii i Endru Kuk.

Kostimograf je bio Rade Vasilev, dok je za multimediju i dizajn predstave bio zadužen Emil Petrov. Publika je ovacijama ispratila protagoniste ovog prvorazrednog umetničkog događaja sa scene. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu